Автор
Антония Михайлова

5 от най-разтърсващите киноистории за любовта

Списъкът с романтични кинозаглавия е изключително дълъг, а времето едва ли ще чака търпеливо, кротко сгушено в някой ъгъл, за да ви изброим всичките. Затова гребнахме шепа от сандъчето на световното кино и избрахме за вас онези блестящи бисери, до които трябва да се докосне всяко сърце. Бисери от златната колекция на седмото изкуство, разказващи най-красивите истории за любовта. Бисери, които грабват, разтърсват душевния ти мир, помитат или затвърждават още по-силно представата ти за любовта. Заглавия, които никога не забравяш. Истории, които стоплят сърцата и на най-големите скептици по отношение на любовта.

"Ромео и Жулиета" (1968 г.)
Romeo and Juliet

"Ромео и Жулиета" на Франко Дзефирели от 1968 г. e перла в съкровищницата на романтичното кино. Неслучайно култовата кинолента до ден днешен е определяна като най-добрата екранизация на великата едноименна творба на Шекспир. Номиниран е за "Оскар" в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оператор (Паскуалино де Сантис) и костюми (Данило Донати). Със златната статуетка обаче са удостоени само последните двама. Вълнуващото присъствие и забележителната игра на младите актьори Оливия Хъси и Ленард Уайтинг също не остава незабелязано от кинокритиците. Въздействащата музика на Нино Рота, и най-вече любовната тема в нея, се превръща в една от най-любимите и най-изпълнявани на концертните подиуми по света мелодии.



"Любовна история" (1970 г.)

Love Story

Романът на американския писател Ерих Сегал "Любовна история" става бестселър в целия свят. Книгата оглавява класацията за продажби на "Ню Йорк Таймс", става най-продаваното произведение в художествена проза за цялата 1970 г. в САЩ. Преведена е на над двадесет езика по света. Едноименият филм пък е челната атракция на бокс-офиса за 1971 г. Героите – Оливър и Джени, са образите, с които двойките от 70-те искат да се идентифицират. Те са лудо влюбени и отявлени противници на наложените в съвременното общество стереотипни възгледи. Всичко върви прекрасно до мига, в който тяхната съдба се преобръща с появата на фаталността, под формата на неизлечима болест. Среща на два свята – той – млад наследник и бъдещ надежден юрист, тя - бедно момиче и талантлива пианистка, която завършва образованието си с помощта на стипендия. Една силна и красива любов, която устоява на дълбоко вкоренените в американското общество социални предразсъдъци. Адаптиран за големия екран, този разказ за трагично прекъснатата любов, се превръща в един от най-емблематичните и обичани романтични киноразкази в историята на киното. Актьорската игра на Али Макгрю и Райън О'Нийл влива особено очарование и магнетизъм във филма. А музикалната любовна тема на Франсис Лей се превръща в една от най-великите мелодии на всички времена.



Писмо в бутилка (1999 г.)

Message in a Bottle

Цяла плеяда звездни актьори е събрана в тази вълнуваща романтична история за изгубената и намерена любов. Великолепната игра на Кевин Костнър, Робин Райт и Пол Нюман превръщат кинолентата в един от най-красивите и запомнящи се филми, посветени на трепетите на сърцето. Заснет по бестселъра на Никалъс Спаркс от режисьора Луис Мандоки ("Когато един мъж обича една жена"), киноверсията не отстъпва по нищо на романа. “Избирай – миналото или бъдещето. Заложи на едното и не съжалявай повече!” – са думи, заложени в устата на неподражаемия Пол Нюман. Трогателен разказ, който вдъхва надежда, докосва най-фините струни на човешката душа и никога не се забравя.



"Тетдрадката" (2004 г.)
The Notebook

"Тетрадката" е романтичен филм, направен под изключителната режисура на Ник Касаветес. Въздействащата кинолента е екранизация по едноименния роман на Никалъс Спаркс, а играта на актьорите Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс я превръщат в една от най-вълнуващите и оригинални любовни истории от големия екран. Филмът разказва за трогателната романтична връзка между Ноа и Али и силата на една любов, останала жива и непоклатима въпреки времето и пространството. Един възрастен мъж чете от една тетрадка на героинята на Джина Роуландс, която страда от Алцхаймер. Четейки, той и тя се пренасят назад във времето, когато двамата заедно са открили красотата и чистотата на една истинска и непреходна, устояла на времето и годините, любов.


"Мемоарите на една гейша" (2005 г.)
Memoirs of a Geisha

Филмът на режисьора Роб Маршъл е завладяваща екранна история за живота на една от най-знаменитите гейши на 20-ти век. Сценарият на филма е базиран на едноименния роман от 1997 г. на Артър Голдън. Романтичната сага разказва за японско момиченце, откъснато от бедното си семейство и продадено за слугиня в дом на гейша. С времето очарователната Саюри успява да спечели сърцето на своята настойница и да се превърне в една от най-уважаваните и желани гейши на своето време. Красота, болка и нестихваща надежда се вплитат в тази наистина затрогваща история за любовта и гласа на сърцето.