Скуката и инерцията са двете социално-бихевиористични чуми на XXI век. Много хора признават, че много от дните им минават почти "като на сън" и че днес е еднакъв с вчера, както и с утре. Чакаме да дойде уикендът, за да се забавляваме, а сме толкова уморени и отегчени от света, че пропиляваме и двата свободни дни... А има начини да избегнем такива негативни и депресивни състояния, само трябва да се замислим над определени аспекти от живота си. Ето поне няколко, които ви предлагаме, а желанието и инициативността остават за вас.

Времето за промяна е днес!

Всички сме заети... сякаш непрекъснато. И нека не се залъгваме - в живота няма да дойде момент, в който времето ще спре и съдбата ще ни каже: "Хайде, сега е моментът за промяна, действай!". Освен това, замислете се дали наистина сте толкова заети, колкото мислите. Колко часа на ден прекарвате в гледане на телевизия, клипчета в Youtube, разглеждане на социални мрежи... Според изследване на Nielsen американците гледат телевизия средно по 40.5 часа на седмица. Замислете се - това е цяла работна седмица, която можете да оползотворите в забавления, отдих, време за близките си и изобщо тази промяна към положително, за която само мечтаете.

За промяна не трябват пари!

Ужасно много хора си повтарят редовно "Нямам достатъчно пари, за да променя живота си!". За промяна на първо място е необходимо желание, а то е безплатно. Ако чакате период, в който ще сте спестили пари и ще се чувствате на сигурно, може и да чакате вечно. Направете си кратък разчет на разходите и вижте колко пари харчите за junk food, кафенце с приятели и излишни глезотии. Ако си поставите малка цел (като "Искам да си купя нова кола!" или "Искам нов диван за вкъщи!", всичко става значително по-лесно постижимо.

Намерете цел в живота!

Споменахме за малките цели, а след тях логично идват по-големи и по-големи. Много хора очакват, че целта на живота им ще пристигне на вратата с бележка за доставка и всичко само ще се нареди. Правете това, което можете, в което сте добри и което ви доставя удоволствие. Важното е да правите нещо, защото ако само лежите на дивана, със сигурност няма да намерите смисъла на живота си. Книгите за самопомощ, които са написани като на конвейер, няма да ви разкрият смисъла конкретно на вашия живот, а прозренията на (например) дзен-будисти са достигнати след медитация, усамотение и години целеустременост, така че няма как моментално да проработят за нас и нашето добруване.

Не оставяйте нищо за "някой ден"!

"Някой ден" е доста мъгливо понятие и най-неконкретния в темпорален смисъл момент за вършене на каквото и да било. Искате някой ден искате да напишете книга, да започнете свой бизнес, да направите изложба, да направите ремонт в дома си, да посетите Виена, да родите дете... и докато се усетите, сте вече на 50 години и сте убедени, че сте "прекалено стари за тези работи". "Някой ден" е митична черна дупка, която се храни с човешки мечти. Работете с дати и крайни срокове, като се стараете да се насладите максимално на постиженията си на момента.

Работата не е просто работа!

Замислете се колко време предлагате през един обикновен делник с близките си и колко с колегите в работно пространство. Нищо, с което се занимавате 40 часа седмично, не е "просто работа". Това е голяма и важна част от живота ви. Така че се постарайте работата ви да е смислена, да ви удовлетворява и в края на работните дни да сте доволни и усмихнати, макар и понякога уморени.

Четете още: