Силата на духа невинаги се проявява по начина, по който обикновено очакваме. Дори напротив. Тя прозира най-вече в нещата, които хората, които я притежават, не правят. Основното е да успееш да владееш своите мисли, емоции и поведение.

Вижте 13 неща, които силните хора в никакъв случай не правят:

1. Не си губят времето в самосъжаление

Самосъжалението е особено силно деструктивно чувство, което по никакъв начин не ви помага. То краде от времето ви, създава негативни емоции у вас и пречи на отношенията ви с другите. Заменете самосъжалението с чувство на благодарност за всичко останало, което имате, и ще видите как ще се промени животът ви.

2. Не пилеят силата си

Когато не поставяте физически и емоционални граници пред себе си, често разпилявате своята енергия за хора и дейности, които не го заслужават. Убедете се, че цялата ви мощ отива единствено и само в посока да правите това, което ви кара да се чувствате добре. Не се отдалечавайте прекалено много от целите си.

3. Не се страхуват от промяната

Всяка промяна в живота първоначално ни се струва плашеща и трудна, но е жизнено необходима за нашето развитие. Колкото по-дълго я отлагате, толкова по-трудно ще ви бъде да свикнете с нея.

4. Не се фокусират върху неща, които не могат да контролират

Ако желаете по всяко време да контролирате събитията във вашия живот, това неминуемо ще ви доведе до някакъв вид тревожно разстройство. Доверете се на Вселената, че ще подреди нещата, които не зависят от вашата воля по най-добрия начин, за да сте щастливи.

5. Не се опитват да угодят на всички

Ние често съдим за себе си по мнението на околните, което имат за нас. Това е абсолютната противоположност на психическата устойчивост. Запомнете, че стремежът ви да се харесате на всички ще ви загуби ценно време, ще бъдете лесно манипулиран и в крайна сметка никога няма да успеете да го направите.

6. Не се страхуват да рискуват

За да бъде рискът ви оправдан, отговорете си на следните въпроси:

- Какви ще бъдат потенциалните загуби?
- Какви ще бъдат потенциалните ползи?
- По какъв начин ще ми помогне в постигането на моята цел?
- Кое е най-лошото, което може да се случи?
- Кое е най-доброто, което може да се случи?
- По какъв начин това решение ще влияе върху живота ми след 5 години?

Четете още: Спестете тези думи на необвързаните си приятелки


7. Не живеят в миналото

Миналото си е минало и не можем да направим абсолютно нищо, за да го променим. Единствено може да си докараме чувство на депресия. Отчитайте фактите, а не емоциите и се учете от своите грешки. Само по този начин миналото може да ви бъде от полза.

8. Не повтарят грешките си

Когато нещо лошо ви се е случило в миналото, замислете се над следните въпроси: Какво се е объркало? Какво можехте да направите по-добре? Какво ще направите следващия път, ако попаднете в подобна ситуация?

9. Не завиждат

Завистта е гняв, който таите в себе си и срещу себе си. Тя ви отклонява от пътя и ви разсейва от следването на вашите мечти. Дори да сте най-успешният човек на света, ако постоянно се сравнявате с останалите, никога няма да почувствате щастие и удовлетворение от своите постижения.

10. Не се отказват след първия неуспех


Успехът не се постига за една нощ и обикновено пътят към него е осеян с множество провали, които не трябва да ви обезкуражават. Да се изправиш, след като си се провалил, е най-голямата стъпка към истинския успех.

11. Не се страхуват да останат сами

Времето, прекарано насаме със себе си, е изключително полезно. Така оставате със собствените си мисли и по-добре може да определите следващите стъпки в постигането на вашата цел, без да се разсейвате от страничния шум и чуждите мнения.

12. Не смятат, че животът им е длъжен по някакъв начин

Когато нещата не вървят и следват провал след провал, най-лесното нещо, което можете да направите, е да обвините живота в несправедливост. Истината обаче е, че никой не ви дължи нищо. Вие трябва да си го заслужите със собствените си сили и да платите цената.

13. Не очакват незабавни резултати

Психически нестабилните хора най-често са нетърпеливи. Вие трябва да сте наясно обаче, че ако искате да разгърнете целия си потенциал, трябва да развиете реалистични очаквания и да сте наясно, че успехът не се случва за една нощ, а е резултат от дълго полагани труд и усилия.