В професионалния, както и в обикновения живот има два типа хора – онези, които се стремят към целите си и онези, които винаги ги подминават. Тактиката може да се променя, но принципът си остава. За да решите как да изградите кариерата си, запомнете, че ключът към успеха е отношението ви към себе си, към другите хора и към света като цяло.

„Животът е несправедлив и ще трябва да се примирите с това“. „Мислите, че преподавателят ви е твърде строг? Това е нищо в сравнение с бъдещия ви началник“. „Истинския живот не го показват на екраните. В истинския живот хората си взимат кафе на крак и отиват да работят“. Такива наставления за изграждане на кариера е дал основателят на Microsoft Бил Гейтс в своя лекция пред студентите в известен калифорнийски университет. Сега на популярната американска платформа Elite Day новото поколение разгръща тази тема и формулира свое собствено кредо. Как се гради кариера днешно време?

1. Вярвай в себе си



Можете да го наречете „вътрешен глас“, интуиция или шесто чувство – няма значение. Взимайки важни решения, които ще определят живота и кариерата ви, не забравяйте, че далеч не всички обрати на съдбата са логични. Когато ви липсват аргументи, само инстинктът ще ви помогне. Затова ще трябва да се научите да се вслушвате във вътрешния си глас и да го слушате внимателно.

2. Бъди отворен за непознатото

Всеки от нас би предпочел да си остане в своята комфортна зона, ако изобщо беше възможно. Така е много по-приятно и по-просто – винаги да следваш навиците си. Но в нашата епоха на глобални и бързи промени е особено важно да бъдете отворени за нови идеи и начини на мислене. Не натрапвайте убежденията си на други хора. Това, което е ефективно при вас, може да не сработи за друг. И изслушвайте мненията на околните – вашият метод на работа не винаги ще е най-добрия.

3. Бъди в крак с новите технологии

Старайте се да узнавате колкото може повече за новопоявилите се технологии. Трябва да живеете в крачка с времето си. Това не означава да се редите на опашка за всеки нов модел смартфон, разбира се. Но дори и минималният интерес по темата може да направи чудеса. „Поддържайте добри отношения с гийковете“, съветва ви Бил Гейтс. „Много е вероятно следващият ви шеф да е един от тях“.



4. Не спирай да се учиш

Дори ако имате в джоба си престижна диплома, продължавайте да трупате знания. Това ще е най-сигурната ви стратегия за успех. Житейският ви опит ще бъде най-добрият умствен багаж. В началото на кариерата си ще си създадете представа за това какво ви очаква, но нищо няма да се сравни с практичните уроци. Постоянно ходете на тренинги, семинари, обучавайте се онлайн – и веднага използвате придобитите умения.

5. Сътрудничество и взаимопомощ

Успехът в кариерата винаги върви в пакет с голяма отговорност. Не приемайте големите или малките си постижения като даденост. Не забравяйте, че сега вие сте в позицията на силния и следователно можете да помагате на други хора. Нямаме предвид да им дадете всичко, което притежавате – просто протегнете ръка за помощ. Този жест ще означава много за някого.



6. Животът е не по-малко важен от книгите

Не пренебрегвайте опита, дори и да е най-„непрестижния“. Ето какво казва Бил Гейтс по този въпрос: „Вие няма да започнете да изкарвате 60 хиляди долара годишно веднага след университета и няма да станете вицепрезидент на компания със служебна кола и последен модел смартфон. Няма нищо срамно в това да продаваш пържени картофи в закусвалня – даже напротив. По времето на родителите на вашите родители на това му викаха шанс“.

7. Грижи се за себе си

Да градиш кариера е като да пробягаш маратон. Ако искате да постигнете успех, а не да изгорите бързо, постарайте се „да си пазите дъха“ и да поддържате физическата си форма на сто процента. Цигарите и литрите кафе, безсънните трудови нощи, уморителната работа през почивните дни – всичко това може да ви даде няколко точки служебен рейтинг, но в перспектива ще ви попречи да се насладите наистина на победата. А тогава тя няма да има смисъл, нали?

8. Учтивост и уважение

Никой не обича да се чувства използван. Дръжте се с колегите си така, както бихте искали те да се държат с вас. Не се опитвайте да извлечете полза за себе си от всичките си взаимоотношения с хората – никога не се знае със сигурност как ще се наредят картите по-нататък. Коректността, честността и уважението към другите също са ценен капитал.



9. Анализ на грешките

Самоанализът трябва да се превърне във ваша втора природа. Всички допускаме грешки, постоянно се сблъскваме с пречки, които ни спират по пътя ни нагоре. Ако не обмислите това и не си направите нужните изводи, ще повтаряте същите грешки и ще тичате в кръг. Не забравяйте да се учите и от грешките на другите – това ще ви спести много усилия.

10. Намерете своята страст

Това, което искате да постигнете, ще изисква сили и време. Именно то е най-ценният ви ресурс. Затова си изберете цел, на която сте готови да се посветите изцяло. Тя трябва да ви вдъхновява и да ви доставя удоволствие. Ако усетите, че губите интерес, може би е време да си смените приоритетите. Не винаги е лесно човек да разпознае и последва мечтата си, но нищо няма да постигнете, ако не виждате смисъл в това, което правите. Затова може би най-добрият начин да направите успешна кариера е да откриете и последвате своята голяма страст.