Автор
Woman.bg

10 неща, които трябва да научим, след като влезем в клуба на 30-те

Всички знаем колко много се променя животът ни след 25. След 30 обаче, става направо неузнаваем. Има много изписано по темата, но днес ще обърнем поглед към един друг аспект от преминаването в следващата декада. А именно, как да се подготвим за живота след 30, така че да не изживеем криза, когато чукнем 40-те.

Ето няколко съвета за това какво трябва да направим след 30-я си рожден ден:

1. Започнете да спестявате за времето, когато ще сте пенсионери. Сега!


Да, знаем, че имате заеми, ипотеки, кредити и т.н., но се опитайте да ги погасите колкото е възможно по-бързо. Не харчете безразборно и започнете да спестявате. Някой ден ще бъдете безкрайно благодарни на себе си за това.

2. Грижете се за здравето си

Знаете ли, че мозъкът ви разбира колко е остаряло тялото ви с 10-15 години закъснениe? Изумително, нали. Все си казваме, от утре започвам да се храня здравословно, от другата седмица започвам да тренирам, ще спра цигарите и алкохола, но така и не го правим. А трябва, още сега.



3. Не си губете времето с хора, които се отнасят зле с вас

Или с други думи: Научете се да казвате „не“ на хора и задължения, които ви носят негативни емоции. Ценете себе си и здравето си, защото стресът от подобни токсични отношения може да ви струва прескъпо някой ден. Обградете се с хора, които ви карат да бъдете по-добра версия на себе си, обичат ви и ви приемат такива, каквито сте.

4. Бъдете добри с хората, за които ви е грижа

Не приемайте хората и връзките си за даденост. Не се отнасяйте зле с тях, когато нещо ви тежи. Те също имат чувства и могат да останат дълбоко наранени от вашето пренебрежение. Вместо това ценете най-близките си хора. Можете да върнете работата, парите си, но никога не може да върнете времето назад.



5. Не може да имате всичко

Когато сте на 20, си мислите, че можете да постигнете всичко и да имате каквото си пожелаете. Това е така, но не и всичко накуп. Съсредоточете се върху нещата, които правите наистина добре, и се усъвършенствайте. В противен случай разпилявате енергията си в няколко посоки и не постигате резултатите, които сте очаквали.

Четете още: Наръчник за щастие

6. Не се страхувайте да поемате рискове

Обществото обикновено ни натрапва идеята, че до 30 години вече трябва да сте се ориентирали с какво искате да се занимавате и дори да сте се издигнали няколко стъпала в йерархията. Но това съвсем не е вярно. Човек може да се промени и да поеме в съвсем различна посока, при това повече от успешно. Стига да има куража и смелостта да го направи.

7. Трябва да продължавате да израствате и да се развивате

Повечето хора на 30 са прекалено заети, за да обръщат внимание на личностното си развитие. Не бъдете като тях, а отделяйте време и грижи да учите нови неща, да разширявате мирогледа си и да се грижите за психическото си здраве. Ако следвате тези препоръки, ви гарантираме едни пълноценни и щастливи години след 40.



8. Никой не е напълно наясно със себе си. Свиквайте!

Никой не знае какво ще му поднесе животът след 5 години. Затова просто спрете да се вманиачавате и да се опитвате да контролирате живота си. Опитайте се да не живеете нито в миналото, нито в бъдещето, а усетете мига, насладете се на настоящето. Изживейте го пълноценно. Но помнете – нито едно състояние не е вечно.

9. Прекарвайте повече време със семейството си

Това важи както за вашите деца, така и за родителите ви. Те няма да бъдат вечно на тази земя, затова прекарвайте повече време с тях. Те ще бъдат щастливи и благодарни за отделеното време и внимание.

10. Бъдете добри към себе си

Не се насилвайте да правите неща, които не са ви по вкуса. Отделяйте време да се поглезите. Опитвайте нови изживявания поне веднъж месечно. Това са само дребни съвети за пълноценно съществуване. Вие най-добре знаете за себе си кое ви кара да се чувствате щастливи. Но най-важното е да не се притеснявате за неща, които не можете да промените.