Автор
Мария Николова

Защо медиите мълчат за 20-милионно шествие срещу „Ислямска държава“?

20 милиони шиити отправиха послание към целия свят, като излязоха на шествие срещу „Ислямска държава“, рискувайки живота си. Това стана по време на един от най-големите религиозни празници – Арбаин, през ноември 2016 г. На него шиитите честват годишнината от смъртта на Имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, който е ключова фигура за това течение в исляма. Шествието стигна в иракския град Кербала, като в него взеха участие мъже, жени, възрастни хора и деца. Въпреки че това бе една от най-мащабните протестни прояви, които някога са се провеждали в световен мащаб, тя бе абсолютно пренебрегната от световните медии. Едва няколко англоезични медии са отразили случилото се.

Причина да излязат толкова много хора бе атака на „Ислямска държава“ в Кербалa по време на празника, при която бяха убити повече от 80 поклоници. Въпреки заплахата от нови прояви на насилие обаче милиони се включиха в шествието.
Припомняме, че според „Ислямска държава“ шиитите са вероотстъпници и споделят съдбата на християните и язидите в контролираните от халифата територии, т. е жертви са на постоянен терор, отвличани са и убивани.
В протеста участваха много жени, чиито съпрузи се сражават на бойното поле с екстремистите от халифата. „Молим Бог да ни подкрепя срещу ДАЕШ („Ислямска държава“), да ни помогне да освободим Мосул и да накара политиците ни да помнят хората, които са жертвали толкова много“, заяви тогава една от участничките.

Неизвестно защо поклонението по време на Арбаин остава встрани от медиийното внимание през последните години, въпреки че е по-мащабно от хаджа в Мека. И днес нищо не се е променило, въпреки че религиозният празник вече се свързва и с бунта и съпротивата срещу „Ислямска държава.“

Четете още: Жените, които нарамиха оръжия срещу „Ислямска държава”