До вчера д-р Иван Сигридов беше светило в гинекологията, нарицателно за професионализъм и един от най-горещо препоръчваните специалисти при бременност и ин витро. Днес д-р Сигридов е пияният и дрогиран шофьор от магистрала „Тракия“, който потроши луксозна лимузина при сблъсък в аварийната лента, а с това и доброто си име.

Така, само за часове, Сигридов получи „уайлд кард“ за Откритото първенство по рушене на авторитети в социалните мрежи. Хората изразяват възмущение и разочарование от падението на уважавания лекар. Някои злорадстват, че някой е паднал отвисоко. Употребил алкохол и кокаин, той сяда зад волана на скъпата си кола и удря още по-скъп автомобил, който отлита в канавката.

Свикнали сме подобни „изпълнения“ да правят представители на подземния свят, на сенчестия бизнес и селския феодален строй, или пък типичните джигити без книжка, но не и притежателите на бяла престилка, при това най-способните от тях.

Добрите стават лоши

По презумпция лекарите пазят живота и не си позволят опасно безразсъдство, каквото е шофирането под влиянието на наркотици. Затова катастрофата на гинеколога предизвика силни реакции: „Той не може да се грижи за себе си, как искате да се грижи за вас”, “Дали не сипва кокаин в епруветките, докато прави ин витро“, „Горкото Бентли, сега как ще го плати“ и други такива. Една грешка и край с ореола на човека, дарил стотици семейства с дълго чакани деца.

Не защитавам употребата на наркотици, особено последвана от шофиране с висока скорост. Смятам обаче, че в случаи като този зачеркването с дебелия флумастер не е правилно. Или най-малкото е доста прибързано.

Лекарите са хора и нищо човешко не им е чуждо, включително низости, пороци и нарушения на закона. За целта има прокуратура и съд – нека те се занимават с вината на доктора. Работата на Сигридов е едно, но какво прави извън клиниката е съвсем отделен въпрос. Негов личен избор – и съответно отговорност.

Може би лекарят е „прегорял“ от ежедневния стрес. А може би редовно е употребява опиати. А може би всичко е плод на нелепо стечение на обстоятелствата. Няма как да знаем със сигурност на този етап.

Най-доброто, което може да направим, не е да линчуваме публично виновника.

А да потърсим смисленото и градивното дори в такава неприятна ситуация.

Защо безразсъдното шофиране е пандемия в България? Защо немалко лекари живеят като пренавити пружини? Изморени до дъното на душите си, обиждани всекидневно и отчаяни от хроничния дефицит в здравната система, те периодично„избухват“ - къде с насилие (акушерката от „Софиямед“), къде с алкохол (случаят преди години на починалия във Варна онкоболен пациент, прегледан от пиян лекар в „Бърза помощ“) , къде с други зависимости.

Всеки е имал досег до раздразнителен лекар, но малко хора се питат какво предизвиква агресивното им поведение. Тежките дежурства, липсата на консумативи в отделенията, унизителните и нередовни заплати, опасността от фалит на болницата, в която работят, корупцията....? Сигурно има още доста причини, но и тези са напълно достатъчно да „превъртиш“ от напрежение.

Д-р Иван Сигридов може да няма точно тези проблеми, а може и да има. Това ще стане ясно от разследването. За неговите колеги и благодарни пациенти името му вече е очернено. За широката публика утрешната спорна тема ще е друга.

Автор: Виктория Димова