Фалшивите новини разцъфнаха като плевел в медийното пространство, насищайки терена със „заразени със СПИН“ портокали и предстоящи ядрени войни. Време е да се замислим по-сериозно до каква степен манипулациите, маскирани като новинарски текст, формират нашето мнение. Защото вече става дума за индустриално производство на заблуди.

Звучи гръмко, знам, но проблемът е налице.

Помните ли историята с „изнасилената“ 13-годишна рускиня от бежанци в Германия? Тя беше толкова тиражирана, че се стигна до протести и етническо напрежение. Стана международен скандал. В патардията малко хора обърнаха внимание на признанията на девойката, че нито е изнасилена, нито е отвлечена, а просто отишла при приятел (германец), защото имала проблеми в училище.

Вече знаем за Джестин Колър и Джон Дженсън – двама от „бащите“ на бизнеса с фалшиви новини в САЩ. Те заработиха сериозни суми с партенки срещу Хилари Клинтън по време на изборите. Знаем и за македонската следа в кампанията на Тръмп – Велес, където са регистрирани над 200 лъжливи сайтове. Знаем и за руските тролове.

Всичко това достига до България. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разпознаете по-лесно дезинформацията.

Дълго заглавие с ГЛАВНИ букви и много удивителни

„Шокиращо разкритие“, „Лъсна истината за...“, „Вижте кой е виновникът ...“. Списъкът може да продължи още много. Важно е заглавието да крещи, така че бързо-бързо да отворите новината. Я, Трета световна война? До рубриката с хороскопи научаваме, че иде брутален режим на тока, а хипермаркетите сеят болести. Мрежата жадува за сензации, не ги подхранвайте.

Сигурен източник

Само че никой не може да му хване следите. Един и същи текст се копира от няколко малки сайтове, а в основата обикновено седи анонимен чуждестранен сайт, неизвестен експерт или секретен документ. Или и трите, за да е най-убедително. Кралица Елизабет II подкрепя Брекзит, OK? Това идва от сигурен източник. След това информацията се „разработва“ като анализ от по-големи „агенции“, където се вграждат съответните опорни точки.

Таен заговор

Тук вече говорим за истинско творчество под марката „Произведено в България“. Фалшивите новини съществуват в контекста на тотален, страшен заговор срещу Родината. Брюксел има план да ни изпрати 3 милиона бежанци? Ама, много ясно. Ваксини тровят децата и болните от рак? Че как не! Тръмп ни предава на Русия? О, да.

Епитети и обиди


Те са абсолютно необходими, защото изграждат патоса и внушенията в текста.
„Чуждопоклонническа организация“ е моят личен фаворит. Все си мисля, че по същия начин може да се „брандират“ Pink Floyd, търговците на френско сирене или руските режисьори. Обикновено този термин се използва като заместител на „анти-българска шайка“, която най-добре да е еврейска.

Сайт без контакти


Бихте ли отишли на среща с човек, който няма истинско име, адрес и телефон на връзка? Не, нали? Тогава не се доверявайте на такива сайтове.

Защо изобщо има фалшиви новини?

Поради три основни причини.

Първо, защото бизнес моделът за реклама в интернет го позволява. Колкото повече кликове, толкова повече приходи. Тъй като не могат да привлекат постоянен брой читатели, лъжливите сайтове разчитат на „шок и ужас“ съдържание и агресивно разпространение в социалните мрежи.

Междувременно Facebook въведе опция за докладване на фалшиви новини и обяви, че ще блокира такива фен-страници. Англоезичната версия на Google разработи приложение за проверка на факти, а Чехия създаде звено за борба с фалшивите новини.

Второ, защото има огромен проблем с грамотността и образованието. Информацията се приема за чиста монета, без възражения и критика. А когато нямаш базисни познания, тогава си лесна плячка. Кой би се вързал, че ЕС ще забрани православието или розовия домат? Или че Меркел е организирала собственоръчно атентатите в Париж?

Трето, защото демокрацията в цял свят е в криза. На преден план се появиха политици, които реагират спекулативно на важни събития. Традиционните медии губят доверие, а в този вакуум бързо се настани индустрията на лъжата. Има много причини тя да съществува: пари, пропаганда, печелене на избори, отстрелване на неудобните. Затова пък няма нито една причина да я подхранваме.

Woman.bg / Ани Филева