Автор
Woman.bg

Вижте какво може днес първото дете с две трансплантирани ръце

Запознайте се със Зайън – първото дете, което е с две успешно трансплантирани ръце. Днес ви разказваме трогателната история на 10-годишния малчуган от Балтимор, щата Мериленд, която има щастлив край. И не само. Зайън днес е едновременно вдъхновение и надежда за милиони по света, както и пример за силен и несломим дух, който не бива да се забравя.



Всички крайници на детето – и ръцете, и краката били ампутирани, когато той бил само на 2 годинки, заради инфекция. През 2015 г. на 8-годишна възраст той претърпява операция, която към днешна дата е определяна като революция в медицината. Интервенцията по трансплантиране на две ръце е първата по рода си и е извършена в детската болница във Филаделфия от 3 медицински екипа, като продължава цели 11 часа. Лекарите използват стоманени винтове за закрепване на старите и новите кости. Впоследствие хирурзи внимателно свързват артерии, вени, мускули, сухожилия и нерви.

Трансплантацията на органи винаги е рискована, защото реципиентът може да отхвърли чуждото тяло, а лекарствата, които се приемат след това, крият много здравословни рискове. Малкият Зайън обаче освен че има късмета медицината да е толкова напреднала, има и изумително силен дух - той е решен на всичко, за да продължи живота си по пълноценен начин. Преди операцията детето не можело да прави почти нищо само, за всичко му била оказвана помощ. 2 години след нея обаче Зайън вече може всичко и се справя много добре – освен, че може да пише, да се храни и облича сам, той използва и ножици, а също и играе бейзбол. Детето има и протези за крака и се научава да ходи, скача и тича.

Ето какво казва малкият Зайън за новите си ръце: „ Тук е онази част от моя живот, която липсваше. Сега моят живот е пълен“.

А ето какво каза водещият лекар на операцията: „Никога не съм виждал Зайън да плаче, да не иска терапията си. Той просто е забележително човешко същество. Притежава кураж и решимост, които за нас са вдъхновение."