Автор
Woman.bg

Вече кандидатстваме за работа с профила си в социaлните мрежи

В днешни дни социалните мрежи изиграват основна роля в живота ни и то не само в личния, но и в професионалния. Колко често сте си казвали, че бихте искали да си починете за няколко дни от тях, но само след няколко секунди сте се сещали, че това би усложнило работата ви? Със сигурност не са малко или поне не при мен. Но днешният ни материал ще бъде насочен по-скоро към усъвършенстването ни в изграждането на профилите ни във Facebook, LinkedIn, Twitter и други подобни.

Колко са важни те и какво отношение имат към професията ни?

Ако се питате дали някой наистина се интересува от профилите ви в социалните мрежи, отговорът е Да. И това са хората, които работят с вас и най-вече настоящият ви или бъдещият ви работодател. Ето защо е добре да бъдете внимателни какво публикувате и кой може да вижда постовете ви. Според проучвания 93% от работодателите в света се интересуват от профилите на подчинените си в социалните мрежи. Освен това преди да назначат някого го „проверяват“ в интернет и разглеждат обстойно профила му във Facebook, Twitter и LinkedIn. Затова е желателно да имате профил в тези сайтове, който да създава добро впечатление и да вдъхва доверие на бъдещия ви шеф. Независимо дали приемате хода на времето, или не, трудно можете да отречете фактите. Ако в момента кандидатствате за работа на няколко места, по-добре се захванете с оптимизирането на профилите си в социалните мрежи, защото той ИМА значение. Ето и как да го направите.



Първо: Кои социални мрежи биха били най-важни за вас?

Фокусирайте се върху Facebook, Twitter и LinkedIn.

Според проучвания 79% от работодателите използват LinkedIn, когато търсят нови попълнения в екипа си, 26% използват Facebook и само 14% се обръщат към Twitter.

Така че ако разполагате с ограничено време за оптимизиране, работете над профила си само в LinkedIn. А що се касае до Facebook и Twitter, просто прикрийте компроматите.

Как профилът ви да създава добро първо впечатление?

Преди всичко отстранете информацията, която не бихте искали да достигне до бъдещия ви работодател. Например постове, свързани с това, че приемате наркотици, твърде много алкохол, прекалено разкрепостени снимки, кадри с насилие, а също и твърде набожни постове. Нищо прекалено и твърде лично не е препоръчително.

Съобразете се с това за каква длъжност кандидатствате и се постарайте съдържанието на профила ви да отговаря на перфектния кандидат за нея. Също така обърнете внимание на правописа си. Нищо не може да отблъсне работодателя ви така, както неграмотността и неподходящите изрази.

Не позволявайте да бъдете отбелязвани в снимки и публикации без те да са предварително одобрени от вас.



Какво е добре да включва профилът ви?

Споделяйте новини, които засягат специалността ви, не пропускайте да споделяте успехите си до момента и не бъдете апатични към политиката. Впишете и образованието, което имате. Избягвайте да негативните публикации, а също и даването на твърде лична информация.

Какво трябва включва профилът ви в Twitter?

Почти всичко, което ви споделихме за Facebook важи и за Twitter. Във ваш плюс е, ако имате повече последователи, това означава, че може би има какво да се научи от вас и споделяте интересна информация. Хубаво да използвате същата профилна снимка, както във Facebook. Ако имате прякор, използвайте един и същи навсякъде, а също сложете линк към профила си в Twitter и в страницата си във Facebook.

Какво трябва да включва профилът ви в LinkedIn?

Това е социалната мрежа, върху която трябва да се съсредоточите най-много.

Ето кои са основните правила:

1.Профилната ви снимка трябва да е с професионалната ви насоченост, а не просто закачлив кадър, заснет в петък вечер, когато обичайно купонясвате с приятели навън.

2.Обновявайте информацията за себе си, тя трябва да бъде максимално актуална – образование, взети сертификати, месторабота, предишни работни места, местожителство. По този начин ще покажете, че на вас може да се разчита.

3.Свързвайте се с други ваши колеги постоянно, бъдете комуникативни. Колкото повече контакти имате, толкова по-големи шансове имате да бъдете забелязани.

4.Постарайте се да напишете впечатляващо резюме. Колкото и време да ви отнеме, постарайте се, заслужава си.

Вече сте готови да направите блестящо първо впечатление. Пожелаваме ви успех!

Четете още:
Родители алармират за нова мания с екстремни селфита сред децата