Автор
Роси Кацарова

Тръмп - алфа мъжкар пред мъжете, непохватен с жените

На всяка своя официална среща Доналд Тръмп успява да погази протокола още при здрависването си с държавния лидер. А когато срещу него стои жена, пък ситуацията става още по-комична и неловка. Маниерът на ръкостискане на новия американски президент му донесе доста подигравки и предизвика множество коментари. Но какво всъщност се крие зад начина, по който Тръмп поздравява колегите и събеседниците си?

По начало ръкостискането се е зародило като уверение, че участниците в разговора не са въоръжени. Американският президент Доналд Тръмп обаче го използва именно като оръжие за демонстрация на господство.

"Оказва се, че той е много по-агресивен и физически нападателен към мъже, буквално ги издърпва от мястото, на което седят, в опит да покаже, че е алфа мъжкар. Когато е в компанията на жени обаче се чувства видимо по-несигурен, непохватен и не е така офанзивен", споделя експерт по езика на тялото пред "Индипендънт".

Друго много характерно за здрависването на президента на САЩ е, че той почти винаги потупва отгоре ръката на човека, с когото се поздравява. От една страна това може да е акт, породен от подсъзнателното желание за демонстрация на одобрение и привързаност, но от друга е типично засвидетелстване на сила, ясен знак за това кой от двамата стои отгоре.


Тези специфики в невербалното общуване на Тръмп ясно си проличаха и по време на последната среща на държавния глава с френския президент Еманюел Макрон.

Интересно е поведението на американския президент към първата дама на Франция – Бриджит.

По време на последните си две срещи с нея той демонстрира видимо топли чувства. Експертите по комуникация са категорични, че за правотата на това твърдение има много доказателства. Нежеланието на Тръмп да пусне ръката на първата дама, опитвайки се физически да удължи контакта си с нея и фактът, че тръгва да я поздравява, докато все още се здрависва със съпруга ѝ, пренебрегвайки него за сметка на нея, ясно свидетелстват за позитивното отношение на американеца, макар и демонстрирано по не най-адекватния начин.

Тръмп всъщност и съвсем гласно демонстрира симпатиите си към първата дама на Франция. Уви отново по неприемлив за един държавен глава начин.

— Don Moynihan (@donmoyn) July 13, 2017


Преди броени дни по време на официалната визита на президентът на САЩ и съпругата му в Париж, той бе уловен да прави интересен комплимент на Бриджит, който не убягна на медиите.

Тръмп видимо без грам притеснение заяви на госпожа Макрон: "Знаете ли, Вие сте в много добра форма". От видеото разпространено от ВВС се вижда, че тя не отговаря, а той се обръща към съпруга ѝ и пред нея казва: "Тя е в толкова добра физическа форма". Не се чува и Макрон да отговаря.

Тръмп без да се смути от това, се обръща към съпругата си и Бриджит с думите: "Чудесно, отидете и се забавлявайте", след което с Макрон влизат в Елисейския дворец за предвидената по график среща, а Мелания Тръмп и Бриджит Макрон отиват да разгледат катедралата "Нотр Дам".