Събитие от последните 24 часа шокира света и за пореден път ни накара да се замислим накъде върви човечеството. В днешно време всичко се обърка - някои жени стават майки за първи път след 30 г., а други на 13 г.

Наскоро две китайчета точно на тази крехка възраст сключиха брак и дори вече очакват дете. Младоженците живеят и се венчават в китайската провинция Хайнан.

Сватбата се е състояла миналия месец, а съюзът бил сключен тайно, защото законът не позволява бракосъчетание между непълнолетни. Двамата тийнейджъри се врекли във вечна любов и вярност тайно, следвайки китайските традиции, като преди да си кажат заветното „да“, се поклонили един на друг и пред Бога. Булката била облечена в ярко червена дълга рокля, а младоженецът – с бяла риза и червено наметало. Семействата на момичето и момчето изглеждали повече от щастливи в сватбения ден.



Сватбата между подрастващите предизвика множество коментари и шок в социалните мрежи и медиите. Много потребители в интернет пространството споделиха притеснението си относно създаването на поколение на тази крехка възраст, когато децата би трябвало да наблягат на образованието и израстването си като личности. Някои отдават неразумното действие на консервативните възгледи, присъщи за провинцията в Китай, според които е много по-важно младите да създават потомство по-рано. В Хайнан продължаването на рода е прието за най-важен приоритет, който не позволява на подрастващите да изживеят детството си и да получат добро образование.



В Китай обаче най-ранната възраст за сключване на брак при жените е 20 г., а при мъжете e 22 г. Въпреки това женитбите между деца са обичайна практика. Според местни проучвания повечето от тези бракове са сключени между деца, чиито родители живеят далеч от тях и работят в големите градове. Те израстват сред бабите и дядовците си, заради което повечето от тях не получават добра сексуална култура и по много въпроси остават неинформирани.

Миналата година брак между 13-годишно момиче и 18-годишно момче шокира страната. Двамата влюбени решили да се оженят едва три дни, след като се срещнали за първи път. Булката забременяла малко след сватбата и била изключена от училище.

Някои експерти твърдят, че политиката на Китай семействата да имат по едно дете също подхранва традицията с ранните бракове по селата. Действието на този закон вече три десетилетия води до дисбаланс между половете – мъжете са значително повече от жените.

Според проучвания 15 милиона мъже няма да могат да си намерят жена и да сключат брак до 2020 г. Именно затова семействата са загрижени да задомят синовете си от рано.

Четете още: „Син кит“, ИДИЛ... Как се промиват детски мозъци в интернет?