Автор
Woman.bg

Тайната на Дейвид Рокфелер - любовта към живота

Вчера на 101 години от този свят си отиде най-възрастният милиардер в света Дейвид Рокфелер, член в Тристранната комисия и групата Билдерберг, за която се смята, че управлява света.

Според изчисления на сп. "Форбс" състоянието на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче бе достатъчно богат, за да притежава редица удивителни имения и ненадмината колекция от произведения на изкуството. Освен това той бе един от най-големите филантропи в света.

Дейвид бе сред милиардерите, положили клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието си за благотворителност.

Но кой всъщност бе Дейвид Рокфелер?

Той се ражда на 12 юни 1915 г. в Манхатън, Ню Йорк в семейството на Джон и Аби Рокфелер. Баща му – Джон Рокфелер младши, е единственият син на Джон Рокфелер старши – първият милиардер в света, приеман за най-богатия американец и най-заможният човек в съвременната история.

Дейвид Рокфелер се ражда и израства в осеметажно имение в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, което е най-голямото частно имение, строено някога в града. През 1960 г. по инициатива на Аби Рокфелер домът е разрушен, за да бъде издигнат на негово място Музей на модерното изкуство, на който милиардерската съпруга е съосновател.

Дейвид завършва Харвардският университет, след което изкарва година в Лондонското училище по икономика, а по-късно получава докторска степен по икономика от Чикагския университет.

През 1940 г. Рокфелер се жени за Маргарет Макграт, с която се запознава на танци, когато е първокурсник в Харвард. Съпругата му умира на 80 г. през 1996 г. от усложнения след сърдечна операция. Самият милиардер имаше шест успешни трансплантации на сърце, като последната бе извършена, когато той бе на 99 години.

За пръв път Рокфелер се подлага на подобна интервенция през 1976 г. след автомобилна катастрофа.



Кадър от сватбата на Дейвид Рокфелер и Маргарет Макграт

"Всеки път, когато получавам ново сърце, сякаш полъхът на живота преминава през тялото ми. Чувствам, че се зареждам с енергия и живот", каза преди време Рокфелер.

На въпроса за тайната на своето дълголетие, милиардерът отговаря: "Хората често ми задават този въпрос. Аз винаги отговарям по един и същ начин: любовта към живота. Да водиш обикновен начин на живот, да си играеш с децата, да се наслаждаваш на вещите, които имаш, да прекарваш време с добри, верни приятели".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".