Дори руският лидер Владимир Путин да е сгафил с изказването, че „славянската азбука e дошла от македонската земя“, няма нищо притеснително – има кой да оправи нещата. Това е Мария Захарова, желязната говорителка на Министерството на външните работи в Москва. Когато тя се намеси, бъдете сигурни, че нещата се обръщат в полза на Кремъл.

Ето и сега – Захарова взе думата, за да обясни, че скандалът с кирилицата е „изкуствено раздухван“ и можело да „навреди“ на българо-руските отношения. Виновни явно са външният министър Екатерина Захариева, политиците, журналистите и изобщо всички, които се възмутиха от тънкия финт на Путин да прикотка македонския президент Георге Иванов с най-милото му. На 24 май. Символично, нали.

“Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно”, аргументира се Захарова. Руснаците от деца знаели, че писмеността дължат на Първото българско царство, така че нищо особено не било станало сега. Просто акцентът паднал върху географията този път.

Кремъл има интереси на Балканите, така че думите на Путин по-скоро приличат на хитра провокация от типа „морковът и тоягата“, отколкото на недоразумение спрямо „братския български народ“. Но да се върнем към Мария Захарова, която през март облече българска носия, а сега нанася пореден удар по сподавената в хлипове и разочарование русофилската общност у нас.

Мария Захарова е абсолютен хит

За нея казват, че има „славянска хубост и английски ум“. Дипломат от кариерата, ръководител на медийния отдел, а след това и първата в историята говорител - жена на МВнР на Русия. Мнозина вярват, че един ден тя ще наследи хладнокръвния Сергей Лавров заради богатия й професионален опит, включително като прессекретар на Представителството на Русия в ООН. Дамата се отличава с харизма, здрави нерви и остър език – все необходими условия за тази сложна професия.

Биографията й също дава заявка за сериозна кариера – отраснала в Пекин в семейството на съветски дипломат, завършила знаковия Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО), вряла и кипяла първо в журналистиката, после в международните отношения. Макар че е публична личност, тя пази дебела сянка над своето семейство – бизнесмена Андрей Макаров и тяхната дъщеря. Но пък за други неща е повече от директна - и когато се кара на агенция Ройтерс, и когато когато пуска в социалните мрежи секси снимка от фитнеса.

Блондинката умее да приковава вниманието – облечена в минижуп, танцува под звуците на „Калинка“ в Сочи, а след това размазва опонентите от трибуната. Тя не изповядва завоалирания дипломатически език, не спазва скучния дрескод и избягва да влиза в отбранителен режим – и това й придава качествата на ново явление в руската политика.

Силата на думите

„Гласът на Москва“ твърди, че американските вестници не стават за четене, защото са в „интелектуален упадък“, че Европа е загубила суверенитет и идентичност, а анексирането на Крим от Русия (след според референдум) e „най-висша форма на демокрация“. Захарова не остана длъжна на Украйна, когато миналата година спечели „Евровизия“ с балада, разказваща за репресиите на Сталин в Крим. Тогава иронично предложи Москва да изпрати песен за „злия и лош Асад“, та най-сетне да вземе да спечели.

Рускинята често влизаше в задочни словесни дуели с президента Росен Плевнелиев. И напомни, че руснаците два пъти са „освободили“ българите, когато Народното събрание реши да създаде анкетна комисия, за да проучи намесата на Русия и Турция във вътрешните работи покрай изгонването на Лютви Местан от ДПС. Тогава Захарова определи България като държава, „чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет“. Е, друг път българите са прекрасен народ, с който руснаците са в състояние на вечна дружба.

Няма противоречие – това е реална политика в един твърде динамичен и конфликтен свят. Няма идеали, а интереси. Понякога преследването им изисква морков, понякога – тояга. Мария Захарова може да научи сегашните и бъдещи дипломати на много неща. Да размахват пръст, когато е необходимо. Да мълчат, когато трябва. Да се държат смело, а не наведено. Да изпреварват събитията – и ако трябва да ги създават.

Woman.bg / Ани Филева