В днешния слънчев ден, 22-и април, отбелязваме Международния ден на Земята.

Празникът е отбелязан за първи път през 1970 г. в САЩ и Канада и не след дълго идеята човечеството да опазва околната среда намира милиони привърженици по света. България е сред първите страни, присъединили се към инициативата, още в началото на 90-те, когато Желю Желев подписва клетвата в името на Земята, малко след като празникът е обявен за международен. Хиляди българи приемат радостно идеята за опазване на околната среда и се включват в организирани събития и разнообразни прояви в цялата страна. До ден днешен България е сред държавите, които дават своя принос за по-чиста и здравословна околна среда и за опазване на Земята всяка година на 22-и април.

Международният ден на Земята е един от най-големите нерелигиозни празници, чествани по света. Целта му е поне един ден в годината човечеството да поеме отговорност към околната среда и нейното опазване, съответно и към собственото си здраве и сигурност. В много страни на днешния ден хората по света почистват улицата пред дома си или засаждат дръвчета - действие, което отнема само няколко минути, но ефектът от него е дълготраен.

В името на днешния празничен ден ще ви споделим любопитни факти, свързани с нашата планета.



Завъртането на Земята около оста й постепенно се забавя

Това се случва неусетно, с около 17 милисекунди на сто години, което бавно води до удължаване на дните. След 140 милиона години денонощието може да се увеличи до 25 часа.

Земята има мощно магнитно поле

Този феномен се дължи на неизстиналото й ядро и желязната обвивка в комбинация с бързото въртене на планетата. Именно магнитното поле предпазва от слънчевия вятър.

Нашата планета е единствената в Слънчевата система, която не носи името на бог

Всички останали 7 планети носят името на древни римски богове и богини.

В световните океани има 20 млн. тона злато

И дори само 1 литър морска вода съдържа 13-милиардна от грама.

Четете още: Адолф Хитлер през погледа на Ева Браун

Преди милиарди години на Земята е имало ядрени реактори

Те са се образували по естествен път и са произвеждали огромно количество енергия.

Четете още: Той направи дарение за онкоболни и бе изключен от училище