Автор
Мария Николова

Какво очаква жените в новата Турция на Ердоган?

Реджеп Тайип Ердоган най-накрая спечели най-голямата си победа в една битка, която води от години. Битката за власт. И то за неограничена, безпрекословна, всепоглъщаща власт. Власт, която ще му донесе така жадувания от него пълен контрол над миналото, настоящето и бъдещето на Турция. Власт, която в крайна сметка ще го превърне в един истински султан, какъвто той от дълго време се стреми да бъде.

От секуларизъм към авторитаризъм

Накратко победата на Ердоган на референдума, който се проведе този уикенд, превръща президентския пост в югоизточната ни съседка от предимно церемониална длъжност в институция с огромни правомощия – държавният глава ще може да назначава съдии, да разпуска парламента, да обявява извънредно положение, да управлява с декрети. След вота, реализиран в драматично и оспорвано съревнование в неделя, едно е ясно - обликът на югоизточната ни съседка вече е променен. Секуларизмът отстъпва място на авторитаризма и Турция на Кемал Ататюрк остава в миналото, като тази трансформация ще има много последствия - за мюсюлманския свят, за Балканите, за обществото на югоизточната ни съседка. Неслучайно темата е централна за всички медии - анализатори, журналисти и политици нищят бъдещата политика на Анкара, връщането на смъртното наказание там, сценариите за разделението на страната, отношенията й с Европейския съюз.

Една тема, която заслужава не по-малко внимание, е ролята на жените в новата авторитарна Турция на Ердоган. Съвсем не е рано да се каже, че нежният пол не е изправен пред светло бъдеще и за това има многобройни сигнали от страна на Ердоган през последните години. Изказванията и отношението му към дамите, откакто е на власт, са доста крайни и недвусмислени, което ни навежда на мисълта, че те нямат да останат пожалени от суровия му нрав.


В предните редици на протестите срещу резултатите от допитването неслучайно бяха много жени.

Ердоган за жените


Президентът неведнъж се е занимавал с дамите, техните задължения, роля и функции в обществото. Много често когато го е правел, той е разбунвал духовете ако не в целия свят, то поне у дома. Още в края на 2014 г. Ердоган каза в Истанбул, че „Жените не са равни на мъжете“. По думите му третирането на дамите на равни начала с мъжете е противоестествено, то е в разрез с природата. В изказването си Ердоган обърна внимание и на феминистките, които според него не схващат значението на майчинството в исляма.

В края на 2016 г. Ердоган се отнесе грубо към жените, като принизи ролята им в обществото до просто създаване на поколение. „Животът на жените, които нямат деца, е непълен и лишен от смисъл, те са непълноценни“, каза Ердоган. Той освен това препоръча на дамите да имат най-малко 3 деца. Според статистиката населението на Турция е нараснало до близо 79 млн. души през миналата година, което е прираст от 1,3 %. За Ердоган обаче това не е достатъчно, тъй като „Турция е страна с големи цели, за които всеки член на нацията трябва да бъде мобилизиран“.

Насилието срещу жени

Надеждна статистика за насилието на мъже над жени в Турция от няколко години няма. Според местни активисти обаче миналата година 300 жени са били убити от представители на силния пол.

„Насилниците смятат, че тези жени заслужават да умрат. Когато една жена носи къса пола, тя заслужава да бъде изнасилена“, разказва журналистката Чичек Тахаоглу, която работи по темата. Тя няма да забрави случай, при който мъж е убил жена си с тиган, защото яденето му е било безсолно.

Според запознати насилието взима жертви в цялото обществото – убивани са и образованите, и необразованите. Експерти смятат, че тази тенденция ще се задълбочи след референдума.

Да, тежки дни очакват Турция и може би всички, които дръзнат да се опълчат на нейния държавен глава. Но знаете ли, че според някои ислямоведи и арабисти реформацията в исляма ще се случи тогава, когато жените в мюсюлманския свят се осмелят да се изправят срещу своя потисник и се освободят от оковите си. Може пък туркините да се превърнат във вестители на промяната и прогресивното мислене. За което, разбира се, биха платили огромна цена.

Ето и някои от заглавията в българската преса за събитията в съседна Турция, които някак символично съвпаднаха с Великден, който пък тази година се празнува по едно и също време и от католици, и от православни: „Турция зави на Изток“ (в. „Стандарт“), „Демокрацията умря в неделя“ (в. „Стандарт“), „Тайп Баба уби Ататюрк“ (в.“Труд“), „Разединителят“ (в. „Труд“), „Ердоган стана султан на разполовена Турция“ (в. „24 часа“)