След пресния скандален казус, който разбуни духовете съвсем наскоро, след като баща връхлетя върху акушерка, отказала да му даде плацентата на новороденото му дете, нов потресаващ случай разтърси медийното пространство.

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" оповести на всеослушание новината, че в последните шест месеца към институцията са отправени множество тревожни сигнали за злоупотреба с парите за ин витро и опасения за съществуването на "черен пазар" за яйцеклетки в България.

Това стана ясно по време на дискусия между нея и донора Валя Попова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според сигналите, достигнали до организацията, клиниките убеждавали млади момичета да си дават яйцеклетките с уверението, че ще ги замразят, а след години – ще им ги върнат. Да уточним. Целта на процедурата по замразяване на яйцеклетки е да бъде съхранен фертилитетът на жената, или казано по по-простичък начин, шансовете й да бъде майка в бъдещ момент. Досещате се, че по този начин цъкането на часовника се спира и се дава възможност на жената да забременее в един по-късен етап от живота си и така тя да "остане" на толкова години, на колкото е в този момент. Подведени от златната възможност сами да изберат времето, в което да родят, много жени решават да му се доверят и така да отложат мисията "майка" напред във времето.

Дотук добре, но по думите на Георгиева става ясно, че доклад на Сметната палата изнесъл шокиращи данни, от които става ясно, че регистър, удостоверяващ черно на бяло колко яйцеклетки се изваждат от донорите, не съществува!? Според нея в последните 2-3 години проверки на документацията относно протоколиране на яйцеклетки не се извършва, като в периода 2014-2016 г. само едно лечебно заведение има редовни документи. Всички останали нямали приложена документация, алармира още тя.

От своя страна Валя Попова - донор на яйцеклетки и член на УС на фондацията "Майки за донорството", отрече информацията, изложена от Георгиева. Тя подчерта, че контрол съществува и че всяка една репродуктивна клиника минава през строги регулярни проверки.

"Към нас няма отправени сигнали, че някъде има официална статистика и напрежение", потвърди тя. Според нея не е реалистично у нас да се говори за "черен пазар" на яйцеклетки.

На репликата на Георгиева, че защитава финансови нарушения, Попова отговори красноречиво, че такива тя не вижда. “Всяка една клиника има протокол, който стриктно спазва. Това нещо е документирано и могат да бъдат направени съответните проверки", допълни още тя.

Пенка Георгиева не пропусна да алармира и за още един проблем, касаещ липсата на данни, разкриващи степента на успеваемост при ин витро процедурите във всеки един център.

На това Валя Попова репликира с думите: "Донорството в България е безвъзмездно и анонимно. Средната цена на ин витрото е между 5 и 6 хил. лв".

От отговора й обаче не стана ясно какъв наистина е процентът на ин витро процедурите, завършили с успешен край.

Загадка за нас остават и отговорите на въпросите продават ли се яйцеклетки "на черно" в България и злоупотребява ли се с парите за ин витро у нас. Междувременно пък ние се питаме къде действително е регистърът с данни, удостоверяващи точния брой на изведените от донорите яйцеклетки.

Четете още: Плацентата – от златна мина до биологичен отпадък. Къде е истината?