Автор
Woman.bg

Голям винен успех за България! Наше вино грабна голям златен медал

Тази година единственият голям златен медал за българско вино на Concours Mondial de Bruxelles отиде за „Вила Ямбол” и тяхното Villa Yambol Каберне Совиньон Резерва 2014. То спечели международното жури с хармоничен вкус и успя да се пребори с конкуренти в по-висок ценови клас. У нас виното може да се намери за 7-8 лв. Concours Mondial de Bruxelles е един от най-престижните винени конкурси в света, който в последните десетина години е пътуващ - провежда се в различни градове по света, а тази година във Валядолид, Испания. В конкурса участваха 9080 вина от 50 страни. Оценките се правят по професионалната 100-точкова система. Бронзови медали не се дават, само сребърни, златни и т. нар. Голям златен медал – над 92 точки.

Резервата Каберне Совиньон 2014 г. се комбинира отлично с паста, пица, пернат и едър дивеч, свинско, агнешко, говеждо, колбаси и твърди сирена, коментират експерти. Гроздето за него се отглежда в Тракийската низина. Отличието потвърждава потенциала на този винен регион. Освен него „Вила Ямбол” спечели още три отличия. Със злато се прибра Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2015, както и Villa Yambol Мерло Резерва 2014, а със сребро наградиха Kabile Розе 2016. Това е второ злато за купажа Kabile Мавруд и Каберне Совиньон като само преди два месеца виното се прибра със злато и от международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.



"Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. През годините се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Германия, Швеция, Дания, Чехия и дори от Кения, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур и др. Производителят се гордее с любовта към земята, гроздето и виното, с наследството, на което стъпва, така че да създава вино, добре познато и у нас, и в чужбина. Така днес с гордост „Вила Ямбол” носи титлата най-старата изба в Южна България.В общото класиране на Concours Mondial de Bruxelles България е на 7-мо място по брой спечелени медали. На страната ни се присъждат общо 58 медала – 1 голям златен за „Вила Ямбол”, 23 златни, 34 сребърни. Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Догодина форумът ще се проведе в Пекин.