Автор
Woman.bg

Една легенда на 80: Живей днес. Не оставяй несвършено онова, което искаш да направиш точно сега

Джак Никълсън е кавалер от старата школа, неповторимите му чар и излъчване са оставили отпечатъка си в съзнанието на всеки, който е гледал филм с негово участие. Въпреки че последната лента с Джак е от далечната 2010 г., той няма как да бъде забравен от своите почитатели - днес те празнуват 80-тия рожден ден на уникалния актьор, пленил сърцата на стотици дами в Холивуд и по света.

Личната история на актьора е също толкова интересна, колкото неразгадаема е неговата осанка. Той е роден в Ню Джърси на 22 април 1937 г. Майка му е 18-годишната неомъжена дама Джун Никълсън. Тъй като няма съпруг, нейните родители решават да отгледат малкия Джак като свое дете. Когато е на 37-годишна възраст, Джак разбира, че „сестра му“ всъщност е негова майка, при това от страниците на списание, което прави специално разследване за семейството на актьора.



Четете още: Един мъж на 71: Ал Бънди празнува рожден ден!

Никълсън споделя, че фактът, че е бил отгледан от две жени, „го е научил на обноски и на нещата, които харесват дамите“. Той се мести в Холивуд, когато е едва на 17 г., и работи като аниматор за MGM. Неговият голям пробив идва, когато е на 32 г. с филма с Денис Хопър и Джейн Фонда „Волният ездач“, който му донася и първата номинация за "Оскар".

Джак винаги е бил бохем по душа и става част от движението на свободната любов през 60-те години. Любопитен факт е, че той все още пуши трева и лобира тя да бъде разрешена официално. Известността му позволява да се сдобие с дом на "Мълхоланд драйв", в който легендарният актьор все още живее. Тогава негови съседи са Марлон Брандо, Уорън Бийти и Джим Морисън, а това печели и славата на улицата, която започва да се нарича ‘Bad Boy Drive’.

Постепенно популярността на Никълсън започва да расте правопорорционално с репутацията му на неуморен купонджия. Актоьрът Робин Уилямс дори веднъж се шегува, че Джак е единственият, който чува думите „Време е да се прибирам“ от Кийт Ричардс от Rolling Stone.

Подобна отдаденост обаче липсва на Джак във връзките му с жени. Той се жени само веднъж за Сандра Найт през 1962 г., двамата имат и дъщеря на име Дженифър, която е на 54 г.
Развеждат се след 6 години брак, а според легендите в Холивуд Никълсън е спал с над 2000 жени. Никълсън има общо 5 деца от 4 жени. След 13-годишна връзка с актрисата Анджелика Хюстън, той забременил модела Ребека Брусард - най-добрата приятелка на дъщеря си.



Четете още: Вижте как изглежда Джанис от 'Приятели' 22 години по-късно!

Джак Никълсън печели първия си "Оскар" за главна мъжка роля с превъплъщението си в образа на психично болния пациент в "Полет над кукувиче гнездо" от 1975 г. След това прави поредица от успешни роли в "Китайски квартал" на Роман Полански от 1974 г., "Сиянието" на Стенли Кубрик от 1980 г. и "Честта на фамилията Прици" от 1985 г.

Той спечели още 2 награди "Оскар" за ролите си на алкохолизиран бивш астронавт в "Думи на обич" от 1983 г. и на мрачен невротик в саркастичната комедия "Колкото толкова" от 1997 г. Междувременно актьорът направи дяволската си усмивка запазена марка в образа на Жокера от филма "Батман" през 1989 г.



Ето и 10 от най-запомнящите се цитати от актьора:

1. Или светът те моделира, или ти моделираш света.

2. В момента, в който спираме да учим, аз смятам, че вече сме мъртви.

3. Ако мъжете са честни, биха признали, че всичко, което правят и навсякъде, където отиват, е с цел да видят жени.

4. Дълго време се боях от това, да остана сам. Наложи ми се за свикна със самотата. Имаше моменти, в които си казвах, имам нужда да поговоря с някого, иначе ще полудея! Но сега ми харесва да бъда сам. Честно. Самотата, това е голям разкош.

5. Кое ме прави добър баща? Това, че винаги съм до децата си. Моята любов не се нуждае от нищо. И аз зная как да помогна на децата си в тяхното себеизразяване. Има какво да ги посъветвам, ако те са готови да ми разкажат какви са техните трудности, защото аз самият съм преживял доста такива. Старая се да им покажа света неукрасен, истински. Много бих искал да им внуша дълбокото вътрешно убеждение, че да бъдат щастливи това е нормално и не е нужно сами да си създават главоболия, които реално не съществуват.

6. Когато съм със слънчеви очила, аз съм Джак Никълсън. Без тях съм дебел и на шестдесет.

7. Знаете какво се крие дълбоко в сърцето ми, всичко вече е казано и направено. Затова аз все още живея с илюзията, че основно хората гледат на мен като на многообещаващ, млад актьор.

8. Моята философия е: Живей днес. Не оставяй несвършено онова, което искаш да направиш точно сега.

9. Много трепетно се отнасям към правилата на добрия тон - не викам от едната стая към другата, зная как да поднеса чинията с финес, не влизам в стаята, без да почукам на вратата, винаги съм кавалер с дамите. Целта на всички тези безчислени прости правила е да направят живота по-добър. Аз много внимавам за своите маниери. Това не е някаква абстракция. Това е познатият на всички език на взаимното уважение.

10. Едно от най-трудните неща в остаряването е да губиш приятелите си. В началото се започва тихо, спокойно - после твърде скоро става вече всеки месец; и не можеш да не си помислиш: "Кога камбаната ще удари и за мен?" На всичкото отгоре чувстваш непрекъснато как губиш близките си. В този етап от живота се усещаш сякаш на милиметър от смъртта. Плашещо е - кой иска да се изправи пред Господ и ярката бяла светлина? Аз знам, че определено не искам. Още не.