Сочни, вкусни и с аромат на лято - дините вече узряха, а сред най-вкусните, които могат да се намерят на пазара у нас, са тези от Любимец. Плодът, който пристига в Европа от древен Египет, е сред най-полезните през топлите месеци, защото хидратира организма и няма почти никакви калории. Как обаче да изберем перфектната диня? Това питаме Рашо Рашев, един от производителите на най-вкусните любеници у нас. Той има бостан от 300 декара в плодородното поле край Любимец и отглежда дини от 14 години. За това време е разбрал едно - за да станат добри дините, трябва да има много слънце. "Топлите лъчи ги правят сочни и ароматни, но за да станат вкусни - трябва топлина и любов", споделя Рашо Рашев, който е един от производителите, с които BILLA работи по проекта " BILLA градини".

От семенцето до сочния резен


За да пристигнат до щанда на BILLA, дините на Рашо Рашев изминават дълъг път.
Всичко започва през ранната пролет, когато земеделецът заедно с екипът му започват да приготвят разсада за бостана. Това се случва през март, а през май малките растения вече са засадени в полетата край Любимец. "Тук има много специална почва - тя е лека и песъчлива и това я прави перфектна за растежа на дините", казва Рашо. Той е дипломиран агроном и познава добре света на растенията. Затова и дините, които произвежда, са толкова вкусни. 80 дни след като засади коренчето в почвата, Рашо откъсва първите дини от бостана. Твърди, че тайната на добрия бостан е в мекия климат - "Има ли топла пролет, дините ще станат", казва той.



Как да изберем перфектната диня

Перфектната диня? Има много легенди за това как се избира добрата любеница. Когато застанете пред щанда на BILLA обаче, Рашо съветва да гледате само едно нещо - шарката.
"Добрата диня трябва да има добре изразени цветове. Трябва светло зеленото да е ярко, а тъмното да е тъмно. Ако нюансите се сливат - това не е най-добрата диня. Ако шарките са ясни и ярки, взимайте я - това е перфектната диня", казва Рашо.

За тънка талия и дълъг живот

Вкусната диня е перфектната храна за топлите дни. Макар и сладка тя има много ниско съдържание на захари (колкото в половин ябълка) и съдържа само 80 калории в 100 г. Освен това доказано действа като силен антиоксидант, предпазва от тумори, помага за по-добрата работа на сърцето и не на последно място - сочната българска диня спомага за пречистването на кръвта. А какъв по-вкусен начин за летен детокс от няколко резена добре узряла любеница от Любимец?