Докато при уискито и бърбъна постоянно текат дискусии, водката остава все така малко позната на потребителите си. Дори кристално чиста и прозрачна, тя е мистерия в много от аспектите си, a за феновете си е или скъпа и мека, или евтина и с остър вкус. Това обаче не е точно така и много хора не го знаят.

Заедно с технолози от екипа, работещ върху качеството на новата, 5-кратно дестилирана водка FLIRT 5, подготвихме 5 факта, които е добре да знаете за тази иначе толкова популярна напитка. Дали за ваше собствено знание, за да блеснете сред гости или просто, за да завържете разговор, прочетете нашата селекция надолу.

1. Как се прави водката?

За масовата аудитория водката е неутрално на цвят питие, което се прави от ферментирало и дестилирано зърно. Зърното обаче може да бъде заместено и от много други култури – царевица, ръж, пшеница, картофи, грозде, цвекло.

Водката е ректифициран алкохол, тоест тя се нуждае от поне 3-степенна дестилация, за да премине към следващ етап на производство. Технолозите на FLIRT 5 споделят, че са искали да създадат максимално пречистен продукт, ето защо тяхната водка преминава през дестилация 5 пъти. Целта е чисто питие, освободено от нежелани субстанции.

Как помага многократната дестилация? С всяко преминаване през този процес водката се изчиства от нежелани аромати и примеси, и в нея се запазва само приятната на вкус сърцевина.

2. Има ли водката вкус?


Тъй като водката е наистина чисто питие, разликата между брандовете, които я произвеждат, понякога е тънка. Тя идва по-скоро от текстурата на продукта, усетена от езика по време на дегустация.

Казано накратко – трябва да опитате достатъчен на брой водки, за да започнете да усещате нейните специфики. Някои от тях оставят в устата леко сладка нотка, а други, като повечето руски такива, са напълно изчистени от аромат и послевкус.

Типичният вкус на водката е едва доловим, но това не означава, че всички продукти на пазара са такива. Някои от тях имат свой аромат и вкус, понякога заради суровината, от която са направени.

От FLIRT 5 споделят, че използваната от тях основна съставка е с премиум качество – извлича се от селектирана пшеница и преминава през няколко фази на пречистване и ферментация. В комбинация с многократната дестилация, те получават продукт с много изчистен вкус.

Водата също има голяма роля за вкуса на водката. Чешмяната вода се отличава от бутилираната такава и по същия начин водката има различен вкус, в зависимост от това с каква вода е произведена.

3. „Овкусената“ водка

В последните години водките с добавен към себе си вкус предизвикаха бум на пазара. В момента можете да намерите широка гама от вкусове и аромати – през традиционния лимонов оттенък до водка с вкус на шоколад или грейпфрут.

Когато търсите овкусена водка, експертите съветват тя да съдържа екстракт от истински плодове, билки, подправки или други растения, а не изкуствени добавки.

4. Водката е страхотно питие за лятото


Както всички знаем, хората консумират различни питиета през зимата и през лятото.

Тъй като водката е ценена за своята лекота, гъвкавост при миксирането и освежаващ ефект, тя е много приятна компания за летните моменти.

Дали ще я консумирате приятно изстудена, с парчета свежи плодове или под формата на многокомпонентен микс, водката определено е сред питиетата, които позволяват експерименти във вкуса. Неслучайно ще намерите много дълъг списък от коктейли с нейно участие – солени като Bloody Mary или пък сладки като Cosmopolitan.

За това лято експертите от FLIRT 5 препоръчват коктейла Apple FLIRT, който се приготвя с водка, сироп мента, сироп джинджър бред, ликьор личи, кисело мляко и фреш лайм – шейкнати добре и сервирани в охладена чаша.

5. Родината на водката

И до ден днешен се води спор за това коя страна първа е започнала да произвежда водка. Кандидатите за тази титла са Русия и Полша, а наименованието и на двата езика означава „вода“.

Със сигурност можем да твърдим, че водката идва от Източна Европа и започва да се използва някъде около 12 век.

С годините водката пропътува дълъг път и стига до САЩ, където пък през 60-те години на 20 век става известна с честата си поява във филмите за Джеймс Бонд.