Футболът има различна стойност за различните хора. Всеки има своя версия на това какво се изисква, за да може да се наречеш „истински фен“. За някои това означава да подкрепяш любимия си отбор и в най-тежките моменти да гледаш на живо всичките му мачове и да си купуваш всяка година най-новия им футболен екип. За други означава да следиш всички първенства и да имаш познания за всички отбори и футболисти, били те ветерани или млади изгряващи звезди. Но за мен всеки човек е „истински фен“, ако той изживява футбола. Не става въпрос да си обикновен зрител - става въпрос да сте група хора, които са обединени от една и съща страст.

Спомням си как, когато бях малко дете в предучилищна възраст, всеки късен следобед играех с моите приятели футбол на детската площадка. Истината е, че тогава не проявявах никакъв интерес към този спорт и докато всичките ми роднини и приятели обсъждаха най-добрите играчи и отбори, аз имах коренно различни интереси. Въпреки това аз продължавах да ритам топка на детската площадка всеки ден.

20 години по-късно футболът е моята страст и продължавам да играя всяка седмица.

Сигурно сте чували много хора да казват, че футболът е тяхна страст, но някога замисляли сте се какво точно означава този спорт за тях? Какви са техните вълнения и емоции, какво изпитват, докато гледат любимия си отбор или играят на терена със своите приятели? Това бяха неща, които ми бяха непонятни като малко дете, но с времето започнах да ценя много тази игра, защото всеки футболен мач се превърна в едно социално мероприятие, в което можех добре да опозная моите приятели и да направя нови запознанства.

Има много примери за това как този спорт е бил инструмент за хората при изграждането и поддържането на силни приятелства, които иначе не биха съществували. Социалните връзки между феновете са толкова силни, че мнозина ги описват като семейни или родствени - "моето братство" или "моето семейство". "Футболните приятели" се различават от приятелите в други области на живота. Нещо специално се споделя и обменя между тях. С много от хората, с които съм играл през годините, продължавам да играя и днес. Трябва да призная, че някои от тях са ми се стрували като „неприятни“ или просто коренно различни от мен от гледна точка на интереси в началото. Обаче с всеки изминал мач аз опознавах нова черта от техния характер. Всеки път като сядахме на по бира след изиграната игра, научавах повече за техния професионален и семеен живот, за техните хобита, за нещата от живота, които обичат или ги тревожат. В такива моменти осъзнавах, че тези хора не са толкова лоши, колкото съм си мислил първоначално. Независимо дали са позитивни или не, тези страсти, които изпитвахме на терена, ни обединяваха.



Същите тези емоции придадоха нов смисъл на връзката между мен и моето семейство. Навсякъде по света футболът играе ключова роля в семейния живот, свързвайки споделения опит на членовете на семейството между поколенията и създавайки трайно усещане за традиция и принадлежност. Най-силната от тези връзки е тази между баща и син. Повечето мъже се превръщат в почитатели на футбола, защото баща им ги е завел на мач като дете, а много по-възрастни фенове все още пазят ярки спомени за тези изживявания. Моят баща винаги се е вълнувал силно от футбола. Когато започнах да се интересувам повече от тази игра, имаше много повече неща, за които можехме да си говорим и повече поводи да се събираме заедно. В известна степен същото важи и за майка ми. Преди тя нямаше никакво желание да знае каквото и да е за този спорт, камо ли да седне и да гледа двубой между някои от грандовете. И все пак и тя с времето започна да следи повечето неща, които се случват около любимия ми отбор, за да може нашата връзка да стане по-силна и да ме разбира по-добре, като споделя моите интереси. Сигурно съм получавал повече от 50 различни видове футболно облекло от нея, било то фланелки, къси гащи или аксесоари като шалчета, чорапи, сакове или дори протектори за пищялите. Колекцията ми може да се определи като завидна.

Винаги съм бил прагматичен по отношение на моето облекло. Не обичам да си купувам много дрехи, но за сметка на това когато си купувам нещо, винаги гледам да е качествено. Обаче когато става дума за футболно облекло, налага ми се да сменям екипировката доста по-често отколкото ми се иска. Смятам, че съм в сравнително добра физическа форма, но в моя случай футболните обувки няма как да оцелеят повече от една година (колкото и пъти да ги лепя или зашивам). Положението с тениските не е по-различно. Колкото и да се старая да се пазя, не мога да не се опитвам да давам всичко от себе си на терена, независимо колко незначителен е мачът. В противен случай за мен това би било загуба на време и даже може би някакъв вид неуважение към хората, с които сме се събрали да играем. Затова никога не ме смущава всяка нова синина по тялото ми, всяка кръпка по блузата или издълбаните подметки на моите обувки. И все пак винаги ми е приятно, когато дойде моментът за смяна на стоножките. Избирането на следващите ми обувки представлява един малък ритуал за мен – първо правя проучване кои са най-новите модели, след това търся в кои магазини мога да ги намеря и след като отида да ги пробвам на място, предстоят дълбоки проучвания в мрежата за ревюта и отзиви. Остава да повторя това упражнение няколко пъти, преди да стана горд собственик на обувки за ритане след около един месец. Причината да отделям толкова време и внимание за нещо, което даже и аз намирам за малко безсмислено, е че всеки път когато излизам на терена, искам футболните обувки да отговарят на стила и начина, по който играя.

Голяма част от възприятията за футбола в нашата държава са фокусирани върху отрицателните аспекти - хулиганството и агресията. Някога и аз гледах по този начин на този спорт в България, но с времето разбрах, че страстите и емоциите, свързани с играта, имат много по-голяма роля в живота на футболните фенове. Въпреки че има силни съперничества между фенове на местно и национално равнище, футболът обединява хора от различни среди в цяла Европа независимо от възраст, етнос или пол. Разбира се всяко начинание, в което хора могат да намерят общи интереси, би имало същия позитивен ефект, но популярността на този спорт допринася много за обединяването на големи групи от хора. Смятам, че повечето хора таят подобни страсти към тази игра и именно затова могат да се нарекат „истински фенове“.

Автор: Иван Георгиев

(в материала има продуктово позициониране)