Автор
Мария Николова

10 неща, без които не можем в приключението, наречено къмпинг

Моята теория е, че къмпинг не обича само онзи, който не е бил на палатка или каравана, който не е изпитвал онова вълнуващо усещане да стане от сън и първата гледка, която се разкрие пред очите му, да е плоското като тепсия море или красивите планински върхове, залети от първите слънчеви лъчи.

Чувството от това да си на къмпинг сред природата, а не в някоя хотелска стая или квартира, е неописуемо, а за децата, малки и големи – несравнимо изживяване. За един малчуган няма по-запомнящо се приключение от това да спи на палатка, да си осветява пътя в тъмното с челник или просто с фенерче, да открива свободата.

Въпреки че обичам планината и съм била на палатки там неведнъж, любимото ми място е морето. Любовта ми към къмпинга всъщност води началото си от едно незабравимо лято като дете, което за първи път прекарах на каравана на брега. Оттогава не пропускам да посетя любимите си места за къмпинг - няма да пропусна и тази година, дори вече се подготвям за най-чаканото събитие на година. Все пак къмпингът изисква подготовка, не просто куфар, пълен с дрехи и сандали, но пък това го превръща в още по-хубаво изживяване. Ако вече някои от вас са решили, че това лято със сигурност ще тестват почивка на палатка, има няколко неща, които трябва да знаете. Voila!

1.Заложете на хубава палатка

Въпреки че вече много къмпинги у нас, а и в съседна Гърция, предлагат каравани под наем, има хора, които никога не изневеряват на добрата, стара палатка. А и за децата е доста по-вълнуващо да спят в нея, създава им страхотен уют. Ако има буря и чуват как ромоли дъждът или буквално усещат как гръмотевиците пронизват земята – приключението им е завършено. За такива случаи обаче трябва да сте подготвени с хубава палатка, еднодневката няма да ви спаси от проливния дъжд и силния вятър.

2.Тентата е много важна

Без тента, при това добра тента, на морето сте изгубени. Трябва ви хубава сянка, която да ви пази от слънцето. Разбира се, вариант е и да си я направите сами с подръчни средства, може да стане много красиво. Но ако не ви се хабят усилия, специализираните магазини ще решат проблема.

3. Спален чувал

Да, спалният чувал е следващият крайно необходим артикул. Него трябва да съобразите със сезона. Може да го ползвате като одеяло или просто да се напъхате в него. За най-големите авантюристи, решили да прекарат нощта под звездното небе без покрив над главата си, спалният чувал е единственото нещо, което ви е нужно.

4. Надуваем дюшек

С надуваемия дюшек ще се чувствате сякаш спите на спалня. Само внимавайте как го пазите, защото лесно се пука.

5. Челник

Челник или фенерче, даже няколко. Също една крайно необходима вещ за къмпингуването ви. Излишно е да споменаваме, че без него трудно ще се оправите в палатката вечер. Пък и представете си само каква романтика крие отварянето на книга, след като сте си легнали, която да четете с челник на глава.

6. Прибори и термос

Дори да не смятате да готвите, тъй като сте на почивка, със сигурност ще ви потрябват прибори и чинии. Най-малкото, за да похапнете вкусен, летен плод или просто да си намажете филийка за закуска. Препоръчваме ви и да си вземете и термос - животоспасяващ е на морето.

7. Скара

Преживяването на морето няма да е пълно без вкусната скара от печено месо и свежата салата, приготвена собственоръчно от вас. Дори да нямате скара, винаги може да се обърнете към съседите и да ги помолите да ви услужат с тяхната. Все пак на къмпинг всички стават като едно голямо семейство и винаги си помагат.

8. Аптечка

Хубаво е да сте подготвени за всякакви ситуации. Затова аптечката е задължителна, особено ако сте с деца. Все някой ще си ожули коляното, но вие ще сте готови да се притечете на помощ с всичко необходимо.

9. Удобни обувки

Освен джапанките, трябва да имате в багажа си и чифт удобни сандали и спортни обувки. Вечер на плажа и в гората става студено, така че е хубаво да сте подготвени със затворени обувки. Освен това не знаете докъде ще ви хрумне да отидете, кой маршрут да обходите.

10. Мазило против комари

Нападенията на комарите са неизбежни на морето, а когато сте на къмпинг, те буквално могат да ви направят на решето за минутка. Дебело подчертавам – не забравяйте мазилата против комари и всякакви други средства, които гонят неприятните насекоми.

Е, мисля, че вече имате всичко необходимо, за да се впуснете в приключението, наречено къмпинг. И повярвайте ми, няма да съжалявате, че сте направили тази крачка.

(в материала има продуктово позициониране)