Автор
Woman.bg

“Евровизия“ взе за заложник жена - инвалид

Русия и Украйна воюват на много фронтове, но последното им спречкване за песенния конкурс “Евровизия“ се превръща в грозно зрелище на гърба на Юлия Самойлова, певицата в инвалидна количка, която бе лишена от своята мечта да участва на финалите на тазгодишното издание на „Евровизия“ в Киев. За зрителите, искащи качествени европейски хитове и изпълнители, остава усещането, че и тази година музикалното състезание всъщност няма да бъде за музика, а за нещо друго.

Дали Украйна репресира певица - инвалид, само защото е рускиня? Или Москва използва същата тази певица - инвалид, очаквайки Украйна да изпълни закона и да не я допусне на своя територия? Вероятно и едното, и другото е истина. Но каквито и задкулисни схеми да се чертаят зад сцената на „Евровизия“, фактът е, че цялата драма е в ущърб на Юлия Самойлова. Кой е виновен?

Спорът е като за кокошката и яйцето

Украинските служби за сигурност наложиха 3-годишна забрана на Самойлова да влиза в страната. Причината? През 2015 г. тя се е изявила на сцена в Крим, но без да получи предварително съгласие от украинските власти, което според законите на страната е престъпление. Киев смята Крим, който беше анексиран от Русия, за временно окупирана територия, докато в Кремъл твърдят, че полуостровът е отворен за всеки.

Размяната на обвинения започна преди няколко месеца, а на преден план изплуваха интересни мнения, като например певицата да бъде арестувана на границата или пък сама да се откаже от „Евровизия“. Москва знае, че Самойлова попада в черния списък от 140 артисти, които не могат да влизат в Украйна. Сред тях е изявеният привърженик на Путин Жерар Депардийо. Киев също знаеше, че забраната на Самойлова ще се изтълкува като дискриминация и крайна националистическа проява.

Така „Евровизия“ 2017 отново няма да е просто музикален конкурс


Никой не говори за таланта на Самойлова. Никой не се интересува от 9-те й песни, които могат да се слушат свободно в интернет, нито пък от бившата й рок / алтернативна група. Никой не се интересува от историята на едно момиче, което живее не с голямата политика, а с любовта към музикалното изкуство. Тя е известна с това, че е „жива бомба“ на хибридната война и „поредната руска провокация“.


Юлия Самойлова

Юлия Самойлова е родена през 1989 г. в град Ухта, автономна република Коми. От 13-годишна е прикована към инвалидната количка, след като състоянието й се влошава заради неправилно поставена ваксина срещу детски паралич. Пее по ресторанти и различни сбирки, но нашумява покрай музикалното предаване на Алла Пугачова „Фактор А“. Юлия не печели, но примата на руската естрада й присъжда лична награда.

Юлия пее на Зимните олимпийски игри в Сочи, записва няколко дуета, но към момента не е издала самостоятелен албум. Вярно, песента й за Евровизия “Flame Is Burning” не е впечатляваща, но пък нали идеята на тези конкурси е в участието, във възможността да се покажеш на по-голяма сцена.

„Евровизия“ не е чужда за безвкусните и невзрачни песни. „Евровизия“ не изстрелва изпълнители към световните висини, ако не броим ABBA. “Евровизия“ е смятана за кичозно, скъпо и нагласено състезание, което обаче всички искат да спечелят.

Защото е въпрос на политика, а не на музика

На последното издание на конкурса Германия завърши на последното място с позорно малко гласове. Да, познахте – това се случи на фона на атаките срещу политиката за бежанците на Ангела Меркел, пропукванията в рейтинга й, както и острите нападки срещу нея от другите европейски държави.

Въпреки добрите попадения на Сърбия и Грузия, въпреки харесваното парче на Поли Генова, което се класира на четвърто място, въпреки няколкото нестандартни изпълнения на финалите, в крайна сметка очакваното се случи и политическата завеса падна пред двама изпълнители.


Джамала Снимка Getty Images

Тогава Русия, вече в обтегнати отношения със Запада, изпрати на „Евровизия“ открит защитник на ЛГБТ общността – Сергей Лазарев, който се класира трети. Победителка стана украинката от татарски произход Джамала, а нейната песен „1944“ напомняше актуалната ситуация в Крим с препратка към историята на семейството й, преживяло етническата чистка срещу татарите по времето на Сталин.

Още тогава беше ясно, че нещата няма да останат просто така


Очакваше се Русия да бойкотира „Евровизия“ тази година. Сега телевизия "Первый канал" съобщи, че Самойлова остава руският избор за „Евровизия“, ако не за тази година, то за следващата, независимо къде ще се проведат финалите. Е, може би Юлия все пак ще сбъдне мечтата си.

Но ние, меломаните, които искаме просто нещо добро за слушане, оставаме с усещането, че и тази година политиката ще доминира над музиката.


Автор: Ани Филева