Напоследък една от най-спорните и разисквани теми е тази за сурогатното майчинство.

Привържениците на идеята смятат, че от страна на майката-донор е изключително благородно да износи детето на бездетна двойка. Противниците на сурогатното майчинство пък са на мнение, че то е противоестествено и травмира както родилката “под наем”, така и самото дете.

Без да се включваме в спора ще ви представим няколко световноизвестни личности, които са ползвали услугите на сурогатна майка и не съжаляват за решението си.

Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик

“Чувствах се като на забавен кадър, когато се запознах с децата си, без да ги родя”, споделя Сара Джесика Паркър. “Стори ми се, че светът за момент изчезна. Помня само одеалото, на което лежаха бебетата, както и лицата на мъжа ми и на по-големия ми син. В стаята цареше тишина. Времето беше спряло. Беше невероятно…”.

На 23 юни 2009 г. Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик станаха родители на близначките Мариън и Табита, които бяха износени от 27-годишната сурогатна майка Мишел Рос. Звездата обаче допусна грешка като разкри името на родилката – папараци и журналисти преследваха майката-донор с месеци, разпитвайки я за подробности от живота й. Само благодарение на радостта от майчинството Сара Джесика Паркър е успяла да забрави всичките неприятности. “Винаги сме си мечтали да имаме повече деца, но не сме си и помисляли, че ще имаме близнаци. Но ето че се случи! Това е неповторимо преживяване и невероятно щастие”, споделя тя.

“Знаех, че ще ме засипят с въпроси защо не съм осиновила дете, защо съм постъпила точно така, а не иначе. Със съпруга ми обсъдихме всички възможности и този вариант се оказа на първо място в списъка ни”.

Никол Кидман и Кийт Ърбан

На 28 декември в клиниката Women’s Hospital в Нашвил се роди дъщеричката на звездите Фейт Маргарет. След втория неуспешен опит да забременее 43-годишната Никол Кидман реши да потърси услугите на сурогатна майка. Номинираната за “Оскар” звезда се опита да запази радостната новина в тайна до последно и чак на церемонията Screen Actors Guild Awards призна пред публиката, че е “много щастлива”.

Никол Кидман стана майка на над 40-годишна възраст. Преди това беше омъжена за Том Круз в продължение на 10 години, но двамата така и не се сдобиха с деца. За да спасят брака си звездите осиновиха две деца - Изабела и Конър, но и това не помогна… През 2008 г. вече омъжена за Кийт Ърбан актрисата роди първата си биологична дъщеря Съндей Роуз. Сега двойката има вече две деца, а Никол иска да излезе в отпуск по майчинство за половин година, за да се наслади пълноценно на семейното си щастие.

“Кръстихме малката си дъщеричка Фейт (от англ. ез. – “вяра”), тъй като само вярата ни крепеше през целия период на очакване на раждането й”.

Елтън Джон и Дейвид Фърниш

“Стана неочаквано”, споделя Елтън Джон, визирайки раждането на сина си Закари Джаксън Фърниш-Джон, който се роди в Калифорния на 25 декември. “Обадиха ни се късно на Бъдни вечер и ни казаха да дойдем веднага в родилното. Стояхме до леглото по време на раждането… Първо се показа главичката на сина ни и Дейвид възкликна “Боже, това е главата му!”. После всичко стана много бързо. Стори ни се, че бебето излетя като ракета. Беше толкова вълнуващо!”.

Елтън Джон и 48-годишният Дейвид Фърниш са заедно вече от много години. На двамата съпрузи им липсваше само едно – наследник.

През 2009 г. те искаха да осиновят ХИВ-инфектирано момченце от украински приют, но властите им отказаха. След неуспешния опит за осиновяване двамата потърсиха услугите на сурогатна майка, чието име пазят в тайна. Сега щастливите татковци гордо признават, че и двамата участват в храненето на бебето и му сменят памперсите. Двойката не изключва възможността да има и други деца за в бъдеще. “Първо обаче трябва да се справим с това дете и да го възпитаме добре!”, казват те.

“Всеки ден гледаме Закари и виждаме, че има носа на Елтън и моите ръце”, споделя Дейвид Фърниш. “Той е наш син. Най-важното е да е здрав, щастлив и обичан”.

Кристиано Роналдо

През лятото на миналата година един от най-желаните мъже на планетата стана баща. Любимата на футболиста Ирина Шейк обаче не се оказа “замесена” в раждането на детето, въпреки че неведнъж беше споменавала пред журналисти, че иска да има деца. Бебето беше кръстено Кристиано Роналдо младши и беше износено от сурогатна майка. Според слуховете звездата на мадридския “Реал” е платил 10 млн. долара за бащинството си.

Детето е променило изцяло начина на живот на Кристиано, футболистът е станал по-отговорен и сериозен. “Сам му сменям пелените. Въпреки че това не ми е най-любимото занимание”, споделя той. За гледането на бебето му помагат майка му Долорес и по-големите му сестри – 33-годишната Катя и 35-годишната Елма. Кристиано обаче не бърза да се жени за Ирина Шейк. “И това ще стане рано или късно”, заявява той.

“Искам да ви споделя една радостна за мен новина – вече съм баща. По взаимно съгласие с майката на детето, чието име искам да запазя в тайна, аз ще съм единствен родител на бебето и ще го отгледам и възпитам сам”.

Рики Мартин

“Запознах се със сурогатно майчинство”, признава щастливият баща. “Следващата ми крачка ще е осиновяването”. През август 2008 г. Рики Мартин стана татко на Валентино и Матео, които бяха родени от сурогатна майка. “Толкова съм щастлив! Каквото и да правят децата ми, независимо дали се смеят или плачат, това е като благословия за мен”, споделя той в интервю.

След раждането на синовете си Рики Мартин променя напълно начина си на живот, като за начало признава публично нестандартната си сексуална ориентация. “Когато децата ми ме попитат къде е майка им, ще им обясня, че не всички семейства се състоят от майка и баща”, казва той гордо. “В някои семейства децата се отглеждат от две майки или от двама бащи, а има и семейства, където бащата или майката са сами”. Сега Рики Мартин е не само най-честният самотен баща, но и… най-ревнивият, тъй като не поверява грижите за безценните си синове на никого, дори и на детегледачка. “Не искам да пропусна нито една минута от израстването им. Затова сам им сменям пелените, къпя ги и ги приспивам”, казва той.

“Намерих майката на синовете си по каталог. Никога не съм я виждал на живо. Преглеждайки профилите, си представих живота й – как се ражда, как тръгва на училище… Майката на децата ми е много красива. И умна.”

Ани Лейбовиц

Ани Лейбовиц е една от най-талантливите и известни фотографки, пред която с удоволствие позира дори Елизабет ІІ. Тя рядко дава интервюта, още по-рядко посещава светски събития и категорично отказва да споделя подробности от личния си живот.

Ани Лейбовиц е изпитала радостта от майчинството доста късно. През октомври 2001 г., когато е била на 52 години, се е родила първата й дъщеря Сара Камерън. Четири години по-късно Ани стана майка на още две деца – близнаците Сюзън и Самюел, износени от сурогатна майка. “Сега се чувствам като директорка на детски лагер”, споделя фотографката, която тази година навършва 62 години. Тя вече прекарва свободното си време не зад обектива, а заедно с дъщерите си. Семейството им е било забелязвано на премиери на анимационни филми или на хелоуински тържества. За Ани Лейбовиц семейството й е най-голямото й щастие.

“Не съжалявам, че станах майка толкова късно. Всичко стана точно тогава, когато трябваше да се случи. Сега съм най-щастливата жена на света”.