Те на практика живеят във фитнес-залата и изобщо не съжаляват за това. Навикът им да използват всяка свободна минута за упражнения дава чудесни плодове.

През дългите години кариера в шоубизнеса героините от тази статия изобщо не са се променили (някои от тях дори са станали по-стройни и красиви).

Най-важното обаче е приятният бонус – липсата на целулит. Той позволява на тези дами да се показват гордо с мини-поли и други облекла, които са подходящи само за идеално тяло. Нека вземем пример от тези звезди, възползвайки се от съветите на личните им фитнес-инструктори. Плажният сезон вече наближава!

Фърги, 36 години



До тридесетата си годишнина Стейси Ан Фъргюсън избягваше фитнес-салоните, тъй като имаше сериозен проблем с алкохола и наркотиците. Карайки третото си десетилетие обаче, певицата започна да се замисля все повече и повече за здравето си и в един момент реши, че тялото й не е боклукчийско кошче и заслужава по-добро отношение.

Сега спортната й програма включва бягане, упражнения за раменния пояс и коремните мускули. Фърги редовно се подлага на моделиращ масаж. Всичките тези процедури са съчетани с нисковъглехидратна и „без мазнини” диета, хранене по 5-6 пъти на ден и редки почивки с пица или хамбургер. Последното обаче едва ли се случва често – вижте само стегнатия й корем...

По примера на Фърги – тичайте за здраве поне три пъти на ден (на открито или на бягаща пътека). Започнете с по-ниска скорост и постепенно я увеличете до три километра в час. Впрочем на бягаща пътека Фърги понякога се обръща с гръб и започва да тича назад. За тренировка на ръцете певицата използва гирички по 4 кг. всяка. Фърги обаче вече е гърмян заек и лесно издържа на подобно натоварване. Начинаещите е по-добре да използват по-леки гирички – 1 или 1.5 кг.

Гуинет Полтроу, 38 години



Гуинет е запалена по спортуването и това й позволява да запази перфектна форма, въпреки че е на 38 години и е майка на две деца. Все пак не ви съветваме да ползвате нейната „фирмена” диета. Редовните разтоварващи седмици, през които актрисата се хранила само с коктейл от люти чушки и лимонов сок са я довели до остеопения (заболяване, при което намалява костната плътност). Сега Гуинет по лекарско предписание се храни нормално и дори пише готварски книги. За сметка на това звездата е постоянен посетител във фитнеса, извайвайки там идеалната си фигура, вече призната за една от най-стегнатите и спортни в Холивуд.

„Гените нямат нищо общо! Стройното ми тяло се дължи на изтощителни тренировки от час и половина всяка, пет пъти седмично”, твърди актрисата. „Колкото повече усилия положите, толкова по-добър ще е резултатът”. Спортната програма на Гуинет включва 45 минути кардиотренировка плюс 45 минути упражнения за мускулите. Ако се поглези случайно с пастичка, звездата се самонаказва после половин месец във фитнеса, тренирайки по два часа и по шест пъти седмично. Същинско фитнес-самобичуване!

По примера на Гуинет – треньорката й Трейси Андерсън съветва да не си губите времето с монотонни и изтощителни упражнения, а да наблегнете на динамична аеробика. Движенията й са разнообразни и донякъде наподобяват танц, затова няма да скучаете по време на тренировката. Температурата в помещението трябва да е висока – около 28 градуса (така калориите се изгарят по-бързо). След аеробиката можете да преминете на упражнения с гирички. Според Трейси те не трябва да тежат повече от 1.5 кг. Всякакви по-големи тежести са „забранени” за жени. Укрепване на трицепсите и бицепсите по рецепта на Андерсън – вземете гиричките, разтворете ръце настрани и ритмично сгъвайте в лактите, повдигайки тежестите към рамената. Повторете 20-30 пъти.

Кемерън Диас, 38 години



Гледайки стройната фигура на Камерън, трудно бихте повярвали, че тя обича да си похапва. При това обаче звездата си позволява обилно ядене само на закуска – порция ориз с броколи, яйце, резен лимон и парче пилешко или телешко месо. „Започнах да закусвам обилно, след като се запалих по сърфа. Почти всяка сутрин препускам по вълните в продължение на четири часа и преди това си хапвам добре, за да се запася със сили”, казва актрисата. Изглежда Камерън е открила идеалната формула – дори и в бяло тялото й изглежда перфектно!

Звездата мрази да ходи на фитнес (може би причината за това са 8-часовите тренировки за заснемането на „Ангелите на Чарли”?), затова тренира предимно вкъщи – по 1 час на ден. Това е отделно от сърфа! Настоящата й връзка с Алекс Родригес само спомага за поддържането на перфектна форма. Пътувайки по целия свят, влюбените ту гребат с лодка, ту играят голф, ту тичат заедно за здраве.

По примера на Камерън – първият половин час от тренировките й е посветен на упражнения с елиптичен тренажор (той съчетава в себе си елементи от бягаща пътека, степър и велоаргометър). Ако не разполагате с такъв, просто бягайте, играйте степ-аеробика или карайте колело. През останалия половин час от тренировката Камерън тренира пилатес.

Денийз Ричардс



Бившата жена на Чарли Шийн, майка на две деца – Денийз Ричардс полага много усилия за поддържане на тялото си. След раждането на второто й дете Денийз качила 14 килограма, които след това свалила доста бързо. Тренирала 4-6 пъти седмично с личния си треньор Гарет Уорън. Сега 40-годишната красавица продължава в същия дух с тренировките, но отделя повече време за пилатес. Тя дори има отделна стая за целта в дома си и е наела лична инструкторка по пилатес – Мари Прат. Тренировките й включват и елементи от йога, кикбокс и аеробика. Актрисата си пада и по фитнес-бола – „Упражненията с фитнес-бол са си живо удоволствие”. Всяка тренировка на Денийз продължава поне час и половина.

По примера на Денийз – непременно правете упражнения с фитнес-бол. Легнете по гръб и сложете стъпала върху топката. Вдигайте последователно ту десния, ту левия крак колкото може по-високо. Кракът, който остава върху топката, може да е сгънат, докато вдигнатият крак трябва да е максимално изправен. Ръцете трябва да са плътно притиснати към пода.

Блейк Лайвли, 23 години



Известният треньор Боби Сторм, който инструктира актрисата, препоръчва упражненията, включващи завъртания на торса. Блейк тренира под негово ръководство пет пъти седмично. Упражненията й включват въртеливи движения на тялото, с ръцете и краката последователно, като тренировките се извършват с тежести от 2.5 кг. всяка. Освен това Лайвли тренира и с фитнес-бол.

„За Блейк тренировките са нещо ново”, споделя Боби за американското списание InStyle. „Тя никога преди не е тренирала систематично. Откак започнахме курса изминаха три седмици и тялото й се промени значително”. Че как иначе – тоалетите на героинята на Блейк - Серена („Клюкарката”) изискват идеално стегната фигура.

По примера на Блейк – за да стегнете мускулите на ръцете и корема, ползвайте следното упражнение – седнете върху фитнес-бола, сгънете краката под ъгъл 90 градуса, хванете две гирички и ги задръжте зад главата си. Направете 15-20 коремни преси, без да отпускате ръцете и без да се навеждате твърде ниско назад. Втори вариант – легнете по гръб, стиснете топката между коленете си и повдигайте ханша над пода така, че бедрата да са в една линия с торса. Има и едно по-просто упражнение, което можете да изпълнявате без никакви помощни средства – стегнете силно коремните мускули, задръжте така 60 секунди и после отпуснете. Повторете няколко пъти. Допълнете програмата с лека диета – включете в менюто си прясно изстискани зеленчукови сокове (от спанак и целина) и протеини.

Гуен Стефани, 41 години



Певицата вече има две деца, но това не й пречи да има плосък и стегнат корем, който става причина за завист на половината Холивуд. Какво остава пък за стройните й крака, без следа от целулит. Треньорът на звездата Гунар Петерсон, който работи и с Дженифър Лопес и Бийонсе, споделя каква е тайната на тази потресаваща фигура.

Наблегнете на кардио-тренировките. Те ще активират всички мускули на тялото, затова ще изгорят повече калории. Също като треньора на Блейк Ливли, Петерсон също препоръчва упражненията с въртеливи движения на корпуса. След тренировка Гуен често се отбива в СПА-центъра, където тялото й бива масажирано с апетитна смес от фурми и горски плодове за гладка и стегната кожа.

По примера на Гуен – упражнение за ръце – поставете стъпалата на широчината на раменете, хванете в ръце гирички по 2 кг. всяка, сгънете ръцете на 90 градуса и последователно вдигайте нагоре ту едната, ту другата гиричка. После поставете дланите зад главата (без да пускате гирите) и завъртайте тялото първо 15 пъти наляво, а после 15 пъти надясно. При това долната част на тялото трябва да остане неподвижна. Така ще стопите мазнините по кръста.