Революционно, ново проучване разкрива, че модерните и богати на киселини диети могат да доведат до износване на зъбния емайл.

Проучването, проведено сред млади хора на възраст между 18 и 35 години, установи, че 30% от хората в тази възрастова група вече показват признаци на износен зъбен емайл.

Износването на зъбния емайл, известно и като киселинна ерозия, е отслабване и постепенно изтъняване на зъбния емайл и обикновено се причинява от киселините в ежедневната ни модерна диета.

За съжаление киселинната ерозия е необратим процес – веднъж щом зъбният емайл се износи, проблемът остава за цял живот. За това е важно да разберете дали сте изложение на риск.

Дефиниция на киселинен „момент“

Не само газираните напитки и виното могат да поставят зъбния емайл под риск от киселинна ерозия – дори някои здравословни опции могат да се причислят към дневните киселинни „моменти“. Купа с плодове или чаша портокалов сок сутрин, дресинг върху салатата на обяд и дори обикновена чаша газирана вода с малко лимон могат да направят емайла уязвим.

Ранни признаци

Единствено стоматолог може да забележи ранните признаци на киселинната ерозия, които включват изтънял, прозрачен, пожълтял или загубил блясъка си емайл.

Въпреки това, ако киселинната ерозия бъде оставена да прогресира, белезите й могат да бъдат видени и от неопитно око.

Ключът е в баланса

Разбира се, че не трябва да променяме една диета, когато тя е здравословна. Спокойно може да отпразнуваме специалните моменти с чаша шампанско, както и да консумираме плодове, стига да вземем няколко прости мерки, които ще предпазят зъбния емайл.

За да предотвратим ефектите на киселинната ерозия, първото нещо, което трябва да направим, е да си запазим час при стоматолога. Той ще бъде в състояние да прегледа зъбите ви за признаци на киселинна ерозия, както и да прецени рисковете, произхождащи от диетата и навиците ви при поддържане на устна хигиена.

В случай че бъдат открити признаци на изтъняване на зъбния емайл, стоматологът ще препоръча различни начини, чрез които да се предпазим от ефектите на киселинната ерозия, като например:

1. Мийте зъбите си по два пъти на ден с флуоридна паста за зъби Pronamel, препоръчвана при киселинна ерозия. Нейната уникална формула, с оптимизирано съдържание на флуорид, активно заздравява увредения емайл и същевременно го предпазва от изтъняване и за в бъдеще.

2. Не се отказвайте от здравословната храна, особено плодовете, но се замислете за начина, по който я консумирате. Опитайте се да намалите времето, през което богатата на киселини храна е в контакт със зъбите. Постарайте се да сведете до минимум задържането на напитки, богати на киселини, в устата си – може да използвате сламка, например.

3. Опитайте се да не миете зъбите си непосредствено след хранене или консумиране на напитки и използвайте четка за зъби с меки влакна.

4. Може да използвате вода за уста с флуорид в комбинация с флуоридна паста за зъби за още по-добра защита.

Ежедневната защита е всичко

Зъбите трябва да останат здрави за цял живот, затова ежедневната грижа е от решаващо значение. Не всички пасти за зъби са еднакви.

Pronamel е с уникална формула, която е специално създадена, за да поддържа ежедневно емайла здрав, по-силен и по-добре защитен от ефектите на киселините в диетата ви.

Продуктите от серията Pronamel са специално разработени за хората под риск от киселинна ерозия. Също така пастите за зъби предлагат всички ползи, които очаквате от стандартните пасти – защита от кариеси, поддържане на здрави зъби и венци, както и почистване и освежаване на устата. С други думи, Pronamel е специализирана паста за зъби, създадена за хората под риск от киселинна ерозия, предлагаща всички ползи на ежедневните пасти за зъби.

Посетете www.Pronamel.bg за повече информация за киселинната ерозия, причините и последиците от нея.