Кой каза, че тези от нас, които водят веган начин на живот, не могат и да си помислят да вкусят италианското сирене моцарела? В грешка сте! Можем, разбира се. Името на аналоговия млечен продукт е moxarella (моксарела).

То е също толкова вкусно, колкото оригиналът. Моксарела се намира все повече на международния пазар, но днес ще се научим да го приготвяме у нас.

За направата му са необходими две основни съставки: кашу и брашно от тапиока. След това зависи, как го предпочитате за консумация - течно или не. Ако приготвяте ястия, като пица и/или супа, спокойно може да използвате моксарелата в течна форма. За салата? Тогава подготовката изисква повече време, но си заслужава чакането.

Какво, как и кога?

1. Натопете 150 кашу в чаша вода в рамките на 4 до 8 часа.

2. Изцедете ги и прибавете към тях 250 г кисело мляко от соя (без захар), 120 мл вода и 1/2 сл сол. Разбъркайте.

3. След това се прибавят 3 сл брашно от тапиока.

4. Загряваме 120 мл вода и 1 сл агар агар на прах и чакаме да зари.

5. Прибавяме към получената смес, тази с мляко и кашу и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.

6. Остава само да се оформят топчета (големината се определя според предпочитанията и кулинарните нужди). Оставяме ги да починат за 30 мин и ги съхраняваме в буркан, пълен със солена вода, който поставяме в хладилника.

Как се прави течна моксарела ли?

Лесно!

1. Потапяме 30 г кашу във вода за 4 до 8 часа.

2. Изцеждаме и прибавяме 250 мл топла вода, 2 сл и 1/2 брашно от тапиока, 1 каф.л зехтин, 1 ситно нарязана скилидка чесън, 5 г сол и 1 каф.л. лимонов сок.

3. Разбъркваме добре, докато сместа придобие гладка текстура.

4. След това го слагаме на котлона, за да сгъстим течността, която трябва да заеме кремообразна форма. Оставяме да изстине и сервираме.

Добър апетит!