Булчински салон от дълги години пази зловеща тайна. Магазинът се намира в Мексико, като през витрината му гледа реалистична кукла-манекен - за която се носят легенди, че е мумифициран труп.

Ако имате възможност да посетите Мексико, отбийте се в Чихуахуа. Там, когото и да попитате къде се намира булчинският салон с мумия на витрината, веднага ще ви посочи верния път.


Името на прословутия сватбен бутик е La Popular, а от витрината му надзърта стройната фигура на смайващо реалистична кукла-манекен. Когато се вгледате в нея, ще останете шокирани и ужасени.

Наричат я La Pascualita. На прозорците на този добре известен булчински магазин тя се появява за първи път на 25 март 1930 г.

Фините бръчици по дланите й, бледата кожа, ужасяващо реалистичните вени по ръцете, помътнелите от време нокти, повече от убедително навеждат на мисълта, че пред нас стои съвършено съхранен, идеално балсамиран труп на истински човек.


Според легендата собственичката на магазина Еспарза имала дъщеря, която починала малко преди сватбата си. Майката била толкова съсипана от загубата на детето си, че прибегнала до единственото средство, за да я задържи близо до себе си – мумифицирала трупа й, облякла я в булчинската рокля, с която трябвало да бъде на сватбата си и я поставила на витрината в магазина, така че винаги да бъде булка в смъртта.


Хората, които минавали покрай витрината, били силно впечатлени от реалистичната визия на куклата и огромната й прилика с починалата дъщеря на Еспарза.
Въпреки бързо разпространилия се слух собственичката категорично отричала твърденията. "La Pascualita не е нищо друго, освен един много добре направен манекен", уверявала тя. Никой обаче не й повярвал.

С годините историята придобивала все по-реалистични оттенъци. Куклата все така шокирала с необичайно реалистичната си визия.


Настоящият собственик на магазина Марио Гонсалес продължава да пази легендата жива. А и има защо. Към магазина му от десетилетия насам прииждат ежедневно стотици гости от Америка и Европа, за да се уверят със собствените си очи в твърдението за балсамирания труп.

Гонсалес не казва нищо повече по въпроса. Единственото, което споделя, е, че манекенът се преоблича два пъти дневно, а самият ритуал се извършва единствено от няколко близки и доверени служители.


Онези, които вярват в легендата, оставят цветя и свещи, като вярват, че девойката от витрината е светица.

Легенда, измислена, просто за да привлича повече туристи, или истина, едно е сигурно – от витрината на La Casa De Pascualita, или домът на La Pascualita, както е наречен булчинският магазин, действително ни гледат големи и изразителни очи, също като на истински човек.