Автор
Woman.bg

Златни правила за оказване на първа помощ на бебето

Всички си мислим, че нещастието никога няма да ни настигне или че ще ни подмине. Въпреки оптимизма си обаче ние винаги трябва да бъдем подготвени и за най-лошото, да сме достатъчно информирани и запознати с правилните средства и действия при евентуално и неочаквано възникнал край нас злощастен инцидент. Осведомеността по този въпрос ще ни помогне да реагираме адекватно и да спасим живота на едно дете.

Всички знаем, че трябва да се обадим на 112, но докато чакаме бърза помощ, някои инциденти изискват бърза и навременна реакция от наша страна:

1. Задавяне

При задавяне бебето може да е погълнало хапка, малка частица от играчка или дребна битова вещ, която е заседнала в хранопровода. Всичко това може да възпрепятства естествения дихателен процес и бебето да започне да се дави.

Какво трябва да направите:

Стъпка 1: Сложете бебето напряко по корем в скута си, така че горната част на тялото и главата му да са насочени надолу. След това потупайте детето пет пъти между плешките с ръба на дланта си, докато изплюе чуждото тяло. Не се страхувайте да вложите сила в жестовете на ръката.

Снимка: Getty/Images

Ако заседналото тяло е упорито и продължава да не излиза...

Стъпка 2: Поставете детето по гръб върху бедрата си, така че да можете да го гледате в очите, което означава главата му да е върху коленете ви. С опънат показалец и среден пръст многократно натискайте силно гръдната кост, докато чуждото тяло попадне в устата на детето, откъдето го отстранете. Важно е да натискате толкова силно, че да е притисната около 1/3 от височината на гръдния кош. Това ще изтласка въздуха навън от белите дробове, а той от своя страна ще поеме със себе си и чуждото тяло.

Снимка: Getty/Images

Стъпка 3: Обадете се на 112

Продължавайте с цикъла от удари по гръбчето и тласъци върху гръдната кост, докато линейката не пристигне. Не позволявайте в никакъв случай паниката да ви обземе. Ако до вас няма човек, който да се обади на Бърза помощ, сложете телефона си на високоговорител и се обадете. Говорете, докато прилагате спасителните процедури.

2. Фебрилни гърчове

Фебрилен гърч се появява, когато детето вдигне температура. Обикновено се причинява от инфекция, придружена с претрупването на детето с много дрехи. Фебрилният гърч засяга 1 от 20 бебета до 1 година. Причината за това е, че организмът на бебето все още не е развит достатъчно добре, за да е в състояние напълно да контролира собствената си температура. Симптомите включват: стиснати юмруци, извит гръб, треперене и зачервено лице. Погледът е втренчен, насочен нагоре или настрани. Понякога децата повръщат или се увеличава секратът в устната им кухина, изразяващо се като наличие на пяна в устата. Кожата на детето може да изглежда по-тъмна по време на пристъпа, отколкото е обикновено.

Какво трябва да направите?

Стъпка 1: Защитете детето от нараняване, като отстраните в пространството около него всякакви предмети, които биха могли да го наранят. Използвайте дрешка или възглавничка, за да предпазите главичката му от евентуален удар.

Стъпка 2: Охладете телцето, като съблечете детето постепенно, слой след слой. Свалете температурата в помещението, като отворите прозореца. Изключете и отоплението.

Стъпка 3: Поставете детето в странично-легнало положение, за да го предпазите от вдишване на повърнати материи и задушаване. Максимално наведете главичката му назад към гърба му, за да отворите максимално дихателните пътища.

Стъпка 4: Ако детето само излезе от пристъпа, в рамките на 2-3 минути, не е нужно приложението на медикаменти. Но ако продължи повече от посоченото време, следва да се впръска бензодиазепинов препарат в ректума на детето. Начинът на ректално приложение на тези медикаменти, както и дозировката, се обясняват подробно от специалистите по детска неврология.

Ако се сблъсквате с фебрилен гърч на детето си за първи път, потърсете медицинска помощ!

3. Изгаряне

Бебетата щъкат и пипат навсякъде. В случай че се опарят на печката или полеят с гореща вода, не изпадайте в паника.

Какво трябва да направите:

Стъпка 1: Охладете изгореното под студена струя течаща вода за минимум десет минути.

Ако не сте в близост до източник на вода, всякакъв друг вид студена течност като сок, бира, безалкохолно, мляко и т.н., ще ви свърши добра работа.

Стъпка 2: След като охладите мястото, покрийте изгореното с чисто фолио. Фолиото ще стопира инфекцията и ще запази изгорената зона чиста. Ако не разполагате с фолио, обвийте изгореното място с чиста найлонова торбичка. Уверете се, че не сте увили зоната твърде плътно.

Стъпка 3: Обадете се на 112

4. Поглъщане на токсични вещества

Препарати като белина, капсули за пералня, прах за пране, лекарства или други домакински продукти, оставени на лесно достъпни от децата места, мога да причинят натравяне.

Какво трябва да направите:


Стъпка 1: Установете какво може да е изпило детето, кога го е погълнало и какво количество. В никакъв случай не давайте вода или нещо за пиене, тъй като това би могло да ускори усвояването на веществото в организма.

Спъпка 2: Обадете се на 112 и обяснете какво точно е погълнало детето ви. Дайте на специалиста оптимална информация. Не предизвиквайте повръщане, тъй като това, което е погълнало детето ви, може да доведе до по-нататъшно увреждане на горните дихателни пътища.