Автор
Woman.bg

Златни правила за храненето при бременни по време на работа

Вие сте бременна и сте на етап, в който все още не бързате да напускате работа, за да се отдадете на спокойните седмици у дома преди раждането. Промените в тялото ви обаче все по-ясно сигнализират, че е време да се замислите по-сериозно над хранителния си дневен режим. За да останете енергични на работното си място и да полагате оптимални грижи за вашите хранителни нужди и тези на бебето в утробата ви, особено в моментите, когато сте "под пара", е добре да спазвате следните златни правила:

1. Винаги дръжте на работното си място по 1-2 плода всеки ден;

2. Върху бюрото си ежедневно поставяйте поне по 1 бутилка литър и половина вода;

3. Ограничете кафето. Приемайте не повече от 200 мг кофеин на ден било то под формата на чай, кафе или шоколад;

4. Вместо кафе сутрин изпивайте по 1 чаша вода с лимон, придружени от шепа сушени плодове;

5. За да задоволите глада на работното си място, грижете се ежедневно в чекмеджето или в хладилника в офиса ви да има поне по 1-2 здравословни закуски. Пресните сурови зеленчуци ще запазят свежестта си до края на деня, ако ги държите на хладно място и в херметически затворени пликове или кутии;

6. Старайте се обедното ви меню да включва ежедневно минимум по една купичка супа или чорба с бобена култура;

7. Пресни плодове с високо съдържание на фибри или шепа смесени сушени плодове - смокини, сливи, кайсии, ще предложат здравословен тласък от енергия за вашия организъм;

8. Погрижете се в шкафчето ви винаги да има семена и ядки като бадеми, орехи, кашу, кедрови ядки и т.н. Всички те са богати на магнезий и селен;

9. Не лишавайте организма си и от тестени продукти като кроасани, кифлички и банички. Не прекалявайте обаче с мазните тестени изделия;

10. За да бъде здравословен обядът, на който сте отишли с колегите си, заложете на варените зеленчуци и добре изпеченото месо. А за да бъде и вечерята така си купете мултикукър, с помощта на който ще приготвяте бързо и лесно храната си;

11. Избягвайте морските дарове, които не са сварени добре или сосовете и десертите, които са направени от сурови яйца.