Автор
Антония Михайлова

Златни грижи за детската кожа през зимата

Последствията върху състоянието на детската кожа могат да бъдат еднакво пагубни както през лятото, така и през зимата. Кожата на детето е изключително нежна и много по-деликатна от тази на възрастния човек. Тя реагира далеч по-интензивно на всички климатични, температурни и атмосферни влияния. Външни фактори като влага, вятър, мъгла допълнително усложняват проблема и категорично налагат повече внимание и грижи от страна на родителите.

Студът неумолимо „хапе“ пухкавите бузки и води не само до изсушаване на различни участъци от кожата на малкото човече, но и до тяхното зачервяване. За щастие в търговската мрежа лесно можем да открием качествени продукти с формула, специално създадена за нежната детска кожа. Всички продукти са дерматологично тествани с гаранция за оптимално качество. Преди да посегнем към тях обаче е добре първо да се запознаем със стъпките, които трябва да следваме при грижата за кожата на детето ни.

Защита

Преди да облечете с дебелите зимни дрешки детето, обтрийте телцето му с тънък пласт подходящ лосион за тяло. Целта е по този начин да презпазите кожата му от изпотяване, изсушаване и сърбеж, предизвикани от многопластовите дрехи. задължите Така ще предпазиш от изпотяване, изсушаване или дразненето на текстила. Не пропускайте да защитите с крем и бузките и устничките. Ако навън е много студено, в никакъв случай не пропускайте ръкавичките и шапката.

Хидратация

Истината е, че колкото по-студен е въздухът навън, толкова по-сух е той. Това означава, че през зимата най-важната задача при обгрижването на детската кожа се пада на хидратирането, за да избегнем риска от беленето и напукването. Като първа стъпка за подобряване на способността на детската кожа да абсорбира влага, е като започнем да редуваме хладки и топли душове. В никакъв случай не прибятвайте към продукти със съдържание на алкохол, а преди всичко с омекотяващ и защитен ефект. Давайте на детето да косумира достатъчно количество вода и плодове.

Как да се грижим за детската кожа през зимата



Успокоение

Случва се да не успеем да вземем на време предпазни мерки или времето навън просто да ни изненада. В резултат върху нежната бузка на мъника се е появил обрив, в резултат на алергична реакция, предизвикана от вредните външни фактори през зимата. В такъм случай трябва да предприемете необходимите мерки и да успокоите възпалената зона. За целта са ви нужни специално предназначени за успокояване на детската кожа продукти. Сред сериите детска козметика с успокояващ ефект най-често ще откриете такива със съдържание на вещества с лечебни свойства – лайка, невен, масло от Карите и др. Кремчето нежно се нанася върху засегнатата зона.

И на финал ви поднасяме една лесна домашна рецепта за бебешко олио с витамини с продукти от кухненското шкафче:

1 ч.ч. зехтин екста върджин (или кайсиево масло)
2 с.л. цветове от невен
2 с.л. цветове от лайка


Загрейте олиото на водна баня и пуснете в нея цветовете от невен и лайка. Варете на слаб огън в продължение на 1 час. Внимавайте водата да не изври. Прецедете маслото внимателно и бебешкото олио е готово.

Шишенцето с бебешкия еликсир съхранявайте на тъмно и го използвайте след баня, като обтривате с него нежно телцето на бебето.