Автор
Woman.bg

"Животът е прекалено кратък, за да се притесняваш за килограмите си"

Продължаваме да ви запознаваме с историите на модели, които са решили да се опълчат срещу съвременните стереотипи за красота и вместо да се изтезават с изтощаващи диети, за да са непосилно слаби, решават да приемат телата си такива каквито са – женствени и с извивки.

Някои от въпросните дами стават от така наречените pluse size модели, а други са на границата между тях и нормалните, но всички до една са по-успешни, отколкото когато са били с манекенски мерки, тоест размер от 0 до 4.

Предишните истории от поредицата може да видите тук, тук и тук, а днес обръщаме внимание на една млада дама от Нова Зеландия на име Ема Сандърс, която след години на борба със себе си и природата си, осъзнава, че красотата е повече от това да се вписваш в определени мерки, а и животът е твърде кратък, за да седиш и да се притесняваш за това как изглеждат бедрата ти, вместо да му се наслаждаваш.



Ева признава, че винаги е била по-закръглена, въпреки че всичките ѝ роднини са слаби и фини. Майка ѝ и баба ѝ са дребнички дами, за разлика от нея, която е едра още от детските си години. Фактът, че толкова се различава от тях винаги я е измъчвал... и всъщност не само нея. Когато се местят да живеят в Германия, майка ѝ я записва на дебелариум, надявайки се, че ако отслабне по-лесно ще се адаптира към новото място и по-бързо ще намери приятели. По онова време Ема е едва на 12.

Сандърс е категорична, че не обвинява роднините си за решението им и знае, че са го направили, защото са мислили, че е най-доброто за нея, но признава, че този период от живота ѝ е бил много тежък.

"Бях на диета от зелева супа, а баба ми ме караше да слизам от колата и да тичам зад нея, докато тя кара, надявайки се, че така ще отслабна по-бързо.

След известно време майка ми проумя, че не се тъпча с шоколад тайно в стаята си, а просто съм по-висока и закръглена по рождение и постепенно се успокои. Убеди се, че няма смисъл да вървя срещу природата си."



Майката на Ема може и да разбира, че дъщеря ѝ по рождение си е едричка, но изведнъж самата Сандърс започва силно да се тормози от този факт. Причината е повече от ясна – в училище я тормозят, заради външния ѝ вид.

За да сложи край на ежедневните обиди и подигравки по адрес на визията си, тя отслабва и то доста драстично, но както споделя самата Ема и по доста нездравословен начин.

"Когато отслабнах, изведнъж всички, които се държаха грубо с мен, започнаха да ме харесват и да са мили с мен. Тогава се запитах: "Трябва ли ми наистина одобрението на тези хора, които са толкова повърхностни и за които е важен само външният вид?" Осъзнах, че въпреки че съм отслабнала, за да се впиша и за да спечеля тези хора, всъщност вече не искам да съм близка с тях."


Това е началото на значима промяна у Ема, която както самата тя признава ѝ отнема 1-2 години. Тя качва няколко килца през този период, но това вече не я тревожи, защото е разбрала, че плюс 2-3-5 килограма не правят човек от красив грозен.

"Научих се да се храня здравословно и да не се вманиачавам в калории и грамажи, просто да давам на организма ми полезната храна, от която той се нуждае. Постепенно се научих и да се харесвам и обичам."

В натрупването на самочувствие много ѝ помагат хип-хоп танците, които започва да посещава. Ема разкрива, че е попаднала на прекрасен учител, който не просто е показвал стъпки, но е научил учениците си как да са уверени и харизматични, как да влизат в стая, пълна с хора, така че всички да ги зебележат.

Именно по време на един от уроците си по танци младата дама е забелязана от моден агент. Силно впечатлен от нейното излъчване и осанка, той ѝ предлага работа и към днешна дата 27-годишната красавица се радва на успешна кариера в модния бранш, включваща договори за компании като ASOS и Lane Bryant.

Ема е красноречива, че танците не само са ѝ помогнали да бъде забелязана от правилния човек, но и да добие самочувствие.

"Вече се харесвам и приемам, но когато ме попитат коя част от тялото си харесвам най-много, не мога да отговоря. Просто всичко зависи от движението, което извършвам. Когато танцувам и се движа като змия, обичам талията си. Истината е, че и аз като всеки човек имам дни, през които не се чувствам привлекателна и не харесвам нещо в себе си, но през повечето време обичам цялото си тяло. А и как да не го, като то е съвършено творение, което ми дава възможността да танцувам, да се разхождам сред природата, да тичам...

Имаше времена когато седях на плажа и не смеех да тичам по пясъка или да играя волейбол, все любими за мен занимания, защото бях много повлияна от жените, които виждах по списанията и си мислех, че щом не изглеждам като тях, значи съм грозна.

Трябваха ми години, но най-накрая проумях, че животът е прекалено кратък и изпускам множество потенциално забавни моменти, защото седя на плажа, забола глава в пясъка, притеснявайки се, че бедрата ми са прекалено дебели, вместо да се забавлявам."