Ако планирате да посетите Аогашима , трябва да знаете, че това всъщност е един активен вулкан. Последното изригване на лава е било преди повече от 200 години – през 1785 година.

Цялото население на Аогашима живее само на една малка част от цялата територия на острова. Това е мястото, където се намират повечето от удобствата като универсален магазин и хеликоптерна площадка.

Местните жители осигуряват препитанието си чрез риболов и селско стопанство. Доходи също носят малобройните туристи и любители на подводния риболов. Всъщност Аогашима е субтропически рай с умерен и влажен климат и топли води.



Въпреки че е нереалистично да се очаква бурен нощен живот или да се сервират гурме храни в толкова далечно място, Аогашима не е напълно лишена от забавления.

За начало – това е страхотно място където, може да прекарате почивката си. Гмуркането в прозрачно сините води е най-популярна дейност на острова. Също така може да помислите за туризъм или къмпинг на вулкана, както и посещение на горещите вулканични извори.

В самия център на острова е разположена естествена геотермална сауна – един чудесен начин да се отпуснете след дълъг ден на туризъм. Можете дори да приготвяте храна на пара в парните отвори, разположени извън сауната – още една екстра, предоставена ви от двукратерния вулкан.

Като цяло обаче, за да се възползвате от всички тези екстри, трябва да знаете, че достъпът до Аогашима не е чак толкова лесен. До острова се стига само с ферибот или хeликоптер.

Остров Аогашима се посещава само при хубаво време, тъй като е много труднодостъпен. На кея на единственото пристанище могат да акостират малки кораби до 500 тона. На острова има само едно училище за начално и средно образование. На Аогашима се добива сол на шупли, която е богата на калции и месните хора произвеждат от нея сувенири. Остров Аогашима е идеално място да си починете и да се насладите на девствената природа на Япония.

На острова има много вулканични хълмове с горещи потоци от пара, върху които местните жители добиват сол, богата на калций, изпарявайки морска вода. Тази солта е един от най-популярните сувенири на Аогашима .

Последното изригване на вулкана е било през 18 век и повечето хора са загинали. Самият остров е като бомба със закъснител. Не се знае кога отново природата ще се разбунтува. След изригването на вулкана и последвалото затишие, цели 50 години са били нужни населението отново да се засели на острова. Аогашима е комплекс от вулканични кратери и се е образувал през кватернера.