Как да станете щастлива майка и да запазите кариерата си и хармонията в отношенията с любимия?

Новият радостен и непознат статут на майка идва в живота ни с редица различни страхове. Страхуваме се да не напълнеем, че няма да се справим добре като родители, страхуваме се от недостига на време и от изчезващите перспективи в професионалната сфера. Оправдани ли са тези страхове и какви възможности всъщност ни дава майчинството?

„Кажи сбогом на кариерата си“

Невероятно, но според официалната статистика новоизпечените мами стават за работодателя още по-ценни кадри. Оказва се, че в последно време при търсене на нов служител компаниите предпочитат кандидатки с деца. Всичко е много просто – майчинството е най-добрият курс по тайм-мениджмънт, стратегическо планиране и кризисно управление, да не говорим пък за други важни качества като устойчивост на стрес и емоционална стабилност. Така че младите майки могат да не се притесняват от проблеми в професионалната сфера, ако вече сте се научили едновременно да варите супа, да почиствате изрисуваните тапети и да разтървавате сбилите се дечица, вече никакви служебни перипетии не могат да ви уплашат.

„Няма да имам време за себе си“

Наистина с дете на ръце ще имате по-малко време за ежедневните си ритуали за разкрасяване, но ще сте напълно в състояние да изглеждате добре – всичко опира до мотивацията. Според стереотипите за кърмещата майка дори и само измитата коса е някакво геройство, но ние ви уверяваме, че точно през този период от живота ви е особено важно да бъдете красиви.

Дори ако цял ден ви гледа само детето ви, отделете пет минутки за сутрешен грим, направете си подхранваща маска преди лягане, вземете ароматна вана, докато бебето спи, сменете огромните домашни тениски с удобни, но красиви дрехи. Ще видите как това ще промени настроението ви и ще ви зареди със сили за домакинските задачи. Отражението ви в огледалото и възхитеният поглед на мъжа ви ще ви дадат енергията, от която ще имате нужда през този период. А и както знаете, детето ви има нужда от щастлива и красива майка.

Забранени храни по време на бременност

„Няма да имам време да се видя с приятели“

Един от най-големите страхове на бъдещите майки е опасението, че ще изгубят живота си и обкръжението си, ще се лишат от възможността да се виждат с приятели. Всъщност след раждането социалната активност се променя, но не изчезва. Броят и честотата на срещите с приятели намаляват, но качеството на самите срещи се повишава. Ако преди сте могли спокойно да изкарате час-два на чаша кафе в близкото кафене, то сега дори и 15 минути ще ви се струват невиждана благодат и няма да ги оставите да изтекат напразно. Дори няма да ви се наложи да полагате усилия за това – случайните познанства, гълтащите времето ви партита и вечери с ненужни хора ще изчезнат от само себе си. Ще останат само наистина интересните познати, близките приятели. Свободното си време ще ползвате само за най-любимите си занимания.

Има редица случаи, в които по време на отпуска по майчинство жените са научавали чужд език, ставали са майсторки в ръкоделието, създавали са собствени интернет сайтове или са писали книги. Намирали са отнякъде и мотивация, и вдъхновение, и самодисциплина за това.

„Никога няма да сме пак толкова близки, както преди“


Нека отново споменем кризата на първата годинка на детето. През този период мъжете започват да се оплакват от липса на внимание, а жените – от катастрофален недостиг на сили и време. В резултат на това се стига до безкрайни спорове и упреци, а сексът и романтиката остават далечен спомен. Доскоро щастливата връзка започва стремително да се разпада.

Статистиката е плашеща – според скорошно проучване на Денвърския университет 90 % от семейните двойки заявяват, че през първата година от живота на детето са били значително по-малко удовлетворени от връзката си. От друга страна двойките, които са успели да свикнат с новите си роли, признават, че бебето се е превърнало за тях в истински урок за изграждане на отношения, благодарение на който са се сближили още повече и са се влюбили отново един в друг.

По какво се познават бъдещите добри бащи



Основната препоръка на психолозите за младите родители е да намират време за малко романтика. Разберете се поне веднъж месечно да оставяте бебето на бабите му или на детегледачка и да посветите вечерта един на друг – направете си вечеря на свещи, отидете на концерт или просто си останете насаме вкъщи. Младите родители буквално се нуждаят от подобно емоционално презареждане.

Много майки допускат една грешка, която вреди на връзката – изолират мъжа от подготовката за раждането и грижите за бебето. Колкото и да е парадоксално това, в семействата, където бибероните, памперсите и ританките са изключително „женска работа“, мъжете по-често се чувстват излишни, а жените – изтощени от безбройните си отговорности. Повярвайте ни, мъжът е напълно способен да нахрани и изкъпе бебето, да му смени памперса – дори ако първоначално не се справя с това добре. Споделянето на родителските грижи ще е полезно както за децата, така и за родителите, освен това ще заздрави връзката. Мъжът ще може наистина да разбере колко ви е трудно понякога, а вие изведнъж ще осъзнаете, че се влюбвате отново в партньора си, гледайки го как къпе или нежно приспива бебето.

„Няма да се справя!“

Майчинството е особено трудно изпитание за перфекционистките, които са свикнали да контролират всичко и да изпълняват всяка своя задача идеално. В грижите за детето няма и не може да има оценки, въпросите винаги ще са повече от отговорите, винаги ще ви се струва, че сте могли да се справите и по-добре, винаги ще има недовършени задачи, изненадващи настинки, детски капризи... С учудване ще откриете, че бебето е личност със собствен характер и собствени цели в живота, които могат да не отговарят на вашите представи. И ще установите, че колкото и да е чудесно да можете да планирате и контролирате събитията, къде по-важно е да умеете да импровизирате и да възприемате всичко спокойно, с чувство за хумор и задължително с любов.

Най-впечатляващите рождени дни на известни наследници