Предназначението на житната диета е не е толкова за сваляне на излишните килограми, колкото за цялостното прочистване на организма от натрупалите се шлаки и токсини.

Продължителността на диетата е 10 дни и макар, че на някого тя може да се стори доста ограничена от към храна, в нея присъстват основните хранителни вещества, които са необходими на тялото ни.

Четете още: Да премахнем целулита с разделно хранене

В различните източници се препоръчва различно време за прилагане на житния режим, като най-често се препоръчва той да се започне през месец февруари, за да си почине тялото от зимната храна и натрупаните мазнини и да се подготви за по-леките храни през пролетта и лятото. Обаче това не винаги е най-удачното време, защото в този период организма е с отслабени защитни сили и е податлив на болести, а диетата може допълнително да го изтощи.

Четете още: Златните правила на Петър Дънов за здравословно хранене

Най-правилния подход е да започнете житната диета, когато се почувствате готови за това, когато сте здрави и имате желание да спазвате режима, без да правите нищо насила и с отрицателни чувства. За успеха на диетата положителната психическа нагласа е също толкова важна, колкото и храната, която се консумира. Както и подсказва името на самата диета, основната храна през десетте дни е житото.

Четете още: Що е щастие?

Според Петър Дънов то е най-полезната и здравословна храна и за да извлечем максимума от него, то не трябва да бъде обработвано по никакъв начин. Най-подходящото за диетата е пълнозърнестото жито, което се състои от обвивка, е досперм и житен зародиш. Точно в такива зрънца са съсредоточени изключително много полезни вещества: натрий, калции, желязо, калий, магнезий, фосфор, витамини В1, В2, В3, Е, PP, фибри и антиоксиданти.

Всеки ден се консумира по 100 грама жито, за цялата диета това прави 1 кг жито. Това е количеството за целия ден и трябва да се раздели на три части.

Учителят Дънов препоръчва то да се постави в термос, да се залее с 400-600 грама вряла вода и да престои така около 4 часа. Това време му е достатъчно, за да омекне и да може да се дъвче, без да се развари или скашкат зърната. Ако все пак ви е трудно да приемате приготвеното по този начин жито, може да го сварите, но внимавайте зърната да не омекнат прекалено много. Водата, в която е преседяло житото също е много полезна и може да я пиете един час преди закуска, по желание с добавен мед и лимон. Хубаво е житото да се дъвче колкото се може повече, най-добре е 99 пъти, но не всеки има толкова търпение.

Четете още: Житна каша

Освен житото на ден е позволено да се хапват три ябълки, които са полезни за сърцето, девет ореха, за подсилване на мозъка и три лъжици мед, за кръвта. Не е нужно да са разпределени точно на три, може да ги хапвате, когато пожелаете през деня, като е позволено и да се комбинират с житото или помежду си.

Не трябва да се храните преди слънцето да изгрее и след като то залезе, не е полезно са усвояването на храната от организма.

Абсолютно задължително при тази диета е приема на много вода, която трябва да е преварена, трапезна, в никакъв случай от чешмата. Дневното количество е около литър и половина – два литра вода. Водата не бива да е прекалено топла или много студена, намерете златната среда и я пийте преди хранене. Към нея е позволено да се добави лимон (1 лимон разпределен за целия ден) и мед.

Четете още: Мед, лимон и орех за здраве

При консумацията на мед има една тънкост – той не бива да се разтваря във водата, а се поставя с лъжичка на небцето и после се пие вода, която постепенно го отмива.

Забранени са всички други храни, напитки, кафе, цигари, алкохол, сол. За да има ефект диетата, е необходимо да я спазвате всичките 10 дни. След края на режима в никакъв случай не трябва да се преминава към обичайната храна, а се прави два дни захранване и после е добре поне седмица да се придържате към по-леки храни. Захранването се състои в приемането на супа, някои я наричат „ангелска супа“. Тя се приготвя от вода, картофи, сол, магданоз, лук, лимон, черен пипер. По желание може да добавите и други зеленчуци, но никаква мазнина. През двата дни след края на режима се консумира само такава супа.

Резултатът след диетата е 4 до 6 килограма по-малко, сияйна кожа, стегната, видимо по-здрави нокти и коса и цялото ви тяло се чувства подмладено.