"Докато сме живи, постоянно сме под влиянието на вятъра на обстоятелствата, те докосват всеки от нас.

Всички сме изпитвали силата на разочарованието, отчаянието, сърдечната болка.

Защо тогава всички ние, всеки на своя собствен кораб на живота, започвайки своя път от една и съща точка и плавайки към едно и също крайно пристанище се оказваме на такива различни места в края на пътя?

Нима всички не плаваме по едно и също море, наречено живот? Нима не духат едни и същи ветрове-обстоятелства? И нима всички нас не ни брулят вълните на неудачите?

Това, което ни тласка в различни посоки е начинът, по който избираме да нагласим платната си. Именно начинът ни на мислене определя къде ще бъде всеки от нас в края на пътуването. Основната разлика се състои не в различните обстоятелства. Тя се определя от нагласата на платната.

Всички изпитваме разочарования и съмнения, сблъскваме се със страхове и загуби. Всички имаме сривове и минути, когато независимо от точните планове и максимум усилия, всичко се руши пред очите ни. Сложните обстоятелства не са нещо, специално предназначено само за бедните, необразованите или нуждаещите се. И на богатите и на бедните, и на тези от средната класа децата изпадат в беда. Всички хора, независимо от статуса им, имат семейни неприятности. И богатите и бедните срещат проблеми, които могат да доведат до финансов или личен крах.

В крайна сметка качеството на живота не се определя от това, което се случва, а от това какво ще направим тогава, когато с големи усилия сме нагласили платната и изведнъж открием, че след всичките ни усилия, вятърът е сменил посоката си. Ако вятърът се е променил, ние също трябва да се променим. Ние сме длъжни отново да се изправим на крака и да пренагласим платната така, че отново да насочим кораба в избраната от нас посока.

“Нагласянето на платната”, това как мислим и как реагираме има много по-голяма заслуга за разрушаването на живота ни, отколкото всяка несгода, която срещаме. Колко бързо и адекватно реагираме на сполетялото ни нещастие е много по-важно от самото нещастие. Когато осъзнаем това, тогава ще можем с готовност да признаем, че най- голямото предизвикателство в живота ни е способността да контролираме процеса на собственото си мислене. За да се научим да пренагласяме платната при промяна на вятъра и да не позволяваме да ни отнася в грешна посока, ще се наложи да си изработим съвършено нова дисциплина. Ще се наложи да поработим над създаването на мощна лична философия, която ще ни помогне положително да влияем на всичко, което правим, мислим и избираме. "

из "Уроците на Джим Рон"