Автор
Woman.bg

Жените със здрави зъби имат по-големи шансове за забременяване

Жените, които искат да увеличат шансовете си за забременяване, трябва да мият редовно зъбите си, предупреждават лекари.

Лошата устна хигиена е толкова вредна за плодовитостта, колкото и наднорменото тегло, като забавя зачеването с около два месеца.

Жените с болни венци се нуждаят от повече от седем месеца, за да заченат спрямо обичайните пет месеца, предупреждават експертите.

Според тях скритата причина за това е възпалението. Ако то не бъде излекувано, може да отключи поредица от реакции, които да нарушат нормалното функциониране на тялото.

Перидонтитът вече беше посочен като причина за сърдечни заболявания, диабет от втори тип и аборт.

Четете още: Жените произвеждат различна кърма в зависимост от пола на бебето си

“До сега не са публикувани изследвания, които да установяват дали заболяванията на венците могат да се отразят на шансовете на жените да заченат, така че това е първото проучване, което показва, че болните венци може да са един от многобройните фактори, които биха могли да се променят, за да увеличат шансовете за забременяване”, съобщи авторът на изследването проф. Роджър Харт от университета в Западна Австралия.

Той допълни, че жените, които се опитват да забременеят, трябва да отидат на преглед при зъболекаря си и да спрат пушенето и пиенето, като същевременно поддържат здравословно тегло и вземат добавки с фолиева киселина.

Четете още: Добрите бащи губят интерес към секса