Автор
Woman.bg

Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете?

Напоследък чуждестранните медии отделят особено внимание върху разликата в нуждата за сън между мъжете и жените.

Доказано е, че мозъкът на жената е коренно различен от този на мъжа. Той е по-сложен устроен и затова се смята, че му е нужно повече време за почивка, отколкото на мъжкия. Също така според скорошни проучвания, женският мозък е с по-натоварена дейност през деня. Поради тази причина дамите са по-емоционални и често преминават през различни настроения от депресия, агресия, стрес, до щастие и спокойствие. Освен това жените преживяват по-тежко безсънието, отколкото мъжете. Представителките на нежния пол имат нужда да бъдат бодри, за да се радват на ментално и физическо здраве.

Дали това е истина, или просто стереотип?

Истината е, че според последни изследвания, жената се нуждае от 20 минути повече сън от мъжа и това е така по съвсем простичка причина. Днешните дами в повечето случаи са мултифункционални и когато си тръгнат от работа, задълженията им за деня не приключват. Те се грижат за децата си, за дома, чистят, готвят, в същото време се поддържат във форма и не на последно място – трябва да са добри съпруги, докато по-голямата част от мъжете след работа се прибират, хапват и гледат телевизия. Разбира се, има и представители на силния пол, които са много ангажирани и също им е трудно да си осигурят нужния сън.

Но не забравяйте, че ние, жените винаги имаме нужда от 20 минути повече сън, така че не се притеснявайте да пренастройвате алармата си сутрин и да си насладите на допълнителна дрямка.