Автор
Woman.bg

Жените произвеждат различна кърма в зависимост от пола на бебето си

Майчината кърма е различна по състав за бебетата от мъжки и женски пол. Това установиха американски учени, цитирани от Франс прес.

Според ръководителката на проучването Кейти Хайнд от Харвардския университет майките произвеждат различни биологични рецепти в зависимост от пола на своето отроче. Екипът изследвал кърмата при хората, маймуните и други бозайници.

Били констатирани различен състав и произведено количество в зависимост от очакваното потомство.

Четете още: Меган Фокс стана за втори път майка

Бебетата момченца при хората се захранват с кърма, която е по-богата на мазнини и протеини, която я прави по-енергийна.

Момиченцата пък получават по-големи количества мляко. При макаците процесът е обратен. Резус самките произвеждат по-богата на калций кърма, когато захранват дъщерите си. Това им позволява да достигнат полова зрялост в по-ранна възраст.

Докато при мъжките отрочета съставът е друг, защото те нямат нужда бързо да станат фертилни. При полова зрялост тяхната цел ще бъде да оплодят възможно най-голям брой женски.

Женските бебета са захранвани по-дълго с кърма отколкото мъжките при споменатия вид маймуни. Това се обуславя от факта, че малките от женски пол повече играят като малки и се нуждаят от повече енергия.

Четете още: Физиономията след първа среща с лимон

Но при хората още не е изяснена причината защо кърмата е различна според пола на отрочетата. Според някои индикации процесът е програмиран още когато бебето е в утробата на майката.

Източник: БТА