Ново изследване показва, че по ръцете по жените могат да бъдат открити много повече и различни видове бактерии, отколкото по дланите на мъжете.

Оказва се, че дамите си завират ръцете буквално навсякъде и във всекидневието си опипват много повече неща, отколкото силния пол, съобщава novinar,bg

Научният експеримент, проведен от университета в американския щат Колорадо, показва, че жените имат по-висока плътност на бактериите по ръцете в сравнение с мъжете.

Четете още: Парите са по-мръсни от тоалетната чиния

Учените смятат, че това може да се дължи на потенето или поради някакъв специфичен хормонален дисбаланс. Причина може да бъде и по-голямата киселинност на кожата на мъжките ръце или честата употреба на крем за ръце сред жените.

"Броят на различните видове бактерии, открити по ръцете на участниците в изследването, беше голяма изненада, също и голямото разнообразие от бактерии", казва ръководителят на изследването д-р Ноа Фиерер. Буквално всякакви минисъщества щъкат между женските пръстчета, докато при кавалерите картината е съвсем различна.

Бактериите са големи само няколко микрометра, те са различни по своята форма и могат да се видят само с помощта на микроскоп.
И все пак добре е да се знае, че в действителност повечето от клетките в нашето тяло изобщо не са човешки.

Бактериалните клетки са повече от тези на човека и водят с 10 към 1. Затова не бива да се стряскаме от новооткритата минивселена, която съществува по женските длани. успокоителен е фактът, че много от бактериите не само не са вредни за човека, а напротив, помагат на организма за най-различни процеси, протичащи в него.

Чревната ни микрофлора представлява милиарди бактерии, които живеят в храносмилателната ни система. Между тях има както добри, така и вредни за нас организми. Балансът помежду им е в основата на здравето ни.

Четете още: Откриха защо комарите хапят само някои хора