Изглежда височината на мъжа заема важно място в сърцето на дамите. Ръстът на потенциалния партньор е от основно значение за жените, установи американско проучване.

Противно на всички феминистки твърдения жените искат до себе си мъж, който се извисява над тях, защото това отговаря на половите стереотипи и ги кара да се чувстват сигурни и защитени, женствени и деликатни.

Използвайки данни, събрани от онлайн реклами за запознанства и експериментални изследвания, учените от университета Райс в Тексас са установили, че жените, които търсят по-високи мъже, са повече от мъжете, които търсят любовта в лицето на ниските дами.

Четете още: Траволта бил прекрасният принц на Даяна

Проучването показва, че физическите характеристики са от особено значение за дамите и те държат мъжът до тях да бъде по-висок и по-силен. "Претенциите към височината можем да си обясним с традиционните обществени очаквания и половите стереотипи. Широко разпространено е схващането, че височината е лична победа за мъжа и изискване номер едно за жената. Това проучване подкрепя патриархалната социална система", коментира д-р Джордж Янси, ръководител на изследването.

Четете още: Технологиите сближават двойките