В продължение на векове лекари настояват, че жените могат да получат два вида оргазъм – клиторен и вагинален.

Разликата между двата типа удоволствие, както и причината те да бъдат два все още подлежи на дълбоки спорове и дискусии от страна на лекари и учени.

В стремежа си да сложат точка на предизвиканите дискусии френски учени и гинеколози са използвали машина за сонография, с която да измерят малките промени в притока на кръв по време на външно и вътрешно стимулиране.

Четете още: Отмъщението е най-честата причина за изневяра

Изследването показва, че външната клиторна стимулация не включва вътрешните корени на клитора, но във вагиналното стимулиране участват както коренът, така и външната част на клитора. Това на свой ред означава, че теорията за два вида оргазъм при дамите е напълно правдоподобна.

След проведеното проучване учените констатират, че изображенията получени при външно стимулиране и вагинално проникване показват, че коренът на клитора няма общо с външната клиторна стимулация.

Обратно на получените резултати относно клиторния оргазъм, заради движенията и преместванията по време на вагиналното стимулиране, и вагината и клиторните корени едновременно са причина за полученото крайно удоволствие.

Четете още: Защо изневеряват жените

Френските лекари, провели изследването, са категорични, че се наблюдават функционални различия в зависимост от вида стимулация.