Политиката все още е занимание предимно за мъже, но зад тях стоят достатъчно влиятелни жени в сянка. Това е скромна класация на нежните създания с пряка връзка до върха на пирамидата, доколкото политическият живот у нас може да се приеме за пирамида, а не за права лопата.

Маргарита Попова


Вицето стоеше плътно зад държавния глава Росен Плевнелиев, толкова плътно, че на моменти се получаваше, както биха се изразили футболните коментатори, „грубо влизане в гръб“. Попова беше ехото на другата гледна точка на „Дондуков“ 2, заради което й излезе прякорът „контрапрезидент“.

Вътрешната опозиция на Маргарита Попова не беше случайна, както и критиката й на изпроводяк, че Плевнелиев помогнал за модела КОЙ, губейки контрол върху службите. Тя познава добре играта като бивш прокурор, министър, притежател на докторска ДЕСЕртация от УниБит и Рицар на Ордена на тамплиерите на Йерусалим. Честито! Също и за новата работа в Стопанската камара.



Илияна Йотова

Тя ще бъде партийната опора на новия надпартиен президент Румен Радев. Както видяхме от горния пасаж, вицепрезидентът не е чак толкова маловажен персонаж, особено когато трябва да „сдържа“ титуляра публично. Йотова беше едно от новинарските лица на БНТ през 90-те години. След това БСП преобърна живота й – първо като шеф на пресцентъра, а след това като депутат и европейски депутат.

Опитът на Йотова подсказва, че тя е обиграна и владее силата на думите. В реч пред ръководния елит на столетницата, тя предупреди Радев: „И най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия няма да ви бъде простено“. Ясно е кой ще пилотира самолета, но и кой ще дебне в сенките на облаците.

Моника Станишева


Любимата жена и любимият пиар на Сергей Станишев. Замесена в лобистки скандали, разследвана за злоупотреби и конфликт на интереси, тази страняща от прожекторите дама е известна с две неща – договора за пране на имиджа на България в Европа и четирите си деца. За последното шапки долу.



Станишева a.k.a Йосифова написа няколко глави в историята на политическия пиар, докато избраникът й начело на БСП губеше избори, верни другари и влияние. Нищо чудно, че семейството и службата в ПЕС останаха най-голямата му опора. А и както каза Георги Гергов, кой мъж не слуша жена си?

Деница Гаджева

Тя дари Волен Сидеров със син. Така завърши най-драматичният сезон на турския сериал „Атака“. Зеленооката надежда на национализма следваше неотлъчно белокосия вожд - и при каменния обстрел на джамията „Баня Башъ“, и под масата на протестите, и в пленарната зала, и на плажа във Варадеро. Накрая любовта им надделя, макар с цената на партийна схизма - демонстративното отлюспване на бившата съпруга Капка Сидерова и сина й Димитър Стоянов.



Сега Деница е майка, крепител на семейството и ако това е причината за примирието, спазвано от Волен Сидеров в последно време, то й пожелаваме да продължава в същия дух.

Ирена Кръстева


Олицетворение на женското начало откъдето и да го погледнеш. На нея дължим всичко онова, което имаме като „един млад, висок и успял мъж“. Ирена Кръстева официално се раздели с медийния бизнес на семейството, но това не означава, че нещо в отношенията със сина й се е променило. А и няма как, все пак той е само на 36.

Владимира Янева и Румяна Ченалова

“Двете каки“ напуснаха мрачните кулоари на Съдебната палата след шумни скандали и СРС-афера. Ченалова не се примири с прозвището „гнила ябълка“ и започна да осветлява притеснителни случаи за търговия с влияние и злоупотреби в съдебната система, включително по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров. Изненада? Колкото да видиш сянка в мрака.

Между редовете публиката успя да прочете, че, да, магистратите в България изпълняват поръчки, вземат подкупи и накрая ги „опраскват“. Това неминуемо ни води към следващата личност в класацията.

Моника Маковей


Най-любената и най-мразената румънка в България. Маковей даде ход на ефективната борба срещу корупцията по високите етажи, заради която Румъния вече има цяло правителство зад решетките и още десетки други политици, бизнесмени, магистрати. Тя изрази готовност да стане министър на правосъдието, както и да съветва президента Радев за съдебната реформа. А това в нечии уши може да звучи страшно.



Дори президентът да откаже, идват предсрочни избори и ново правителство, което по традиция ще бъде пришито към определена групировка. И рано или късно ще трябва да разсейва съмненията за своята зависимост. Тогава ще чакаме Маковей отново да се появи. Или от засада в ъгъла, или на бял кон.

Мария Календерска


От телевизионната журналистика тази дама стъпи директно в политиката като любимата жена на Николай Бареков. Тя пое ръководен пост в бившата му партия (ББЦ), а след това се кандидатира за кмет на София, предлагайки интересни идеи. Сред тях бе строителството на нов Студентски град в някой пустеещ район, например Кремиковци.



Е, това не се получи, но пък може нова врата да се отвори покрай новата партия и значително „импрувнатия“ английски език на Бареков.

Меглена Кунева



Тя искаше да бъде Слънце, но не се получи. Откакто дръпнаха килимчето изпод краката на Радан Кънев в името на „стабилността“, Кунева и Лукарски превърнаха част от Реформаторския блок в придатък на ГЕРБ. След като Борисов подаде оставка, повечето от министрите на десния съюз станаха удобна мишена на прокуратурата.

Кунева опита къде ли не, а сега на дневен ред виси със страшна сила един въпрос: накъде? Виждате ли светлина в тунела?


Магнолията на Бойко Борисов

Що е то - нежна, красива и никога не критикува? Цвете с грижовен стопанин. Премиерът в оставка е казвал, че орисията му е да бъде сам и никога да не се ожени отново. За сметка на това магнолията е символ на дълголетие и духовно пречистване.

Не е известно Борисов да има нежна половинка в живота, но в политиката определено е съпътстван от много дами. От прочутото Трио Българка – Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, което изкова коалицията 2 + 2, до вездесъщите Лиляна Павлова (по всички пътища) и Кристалина Георгиева (по всички кулоари на ЕК, ООН и Световната Банка).


Баба Ванга

Тя е предсказала всичко, което се е случило и всичко, което не се е случило. Снимката на сляпата пророчица прави истина от всяка новина и глупост, вервайте ни.



Ванга изплува като видение или далечен спомен на различни хора, особено Нешка Робева, но винаги е права. От отвъдното старицата обяснява света с безупречен петрички диалект. Колонизацията на Марс, победата на Доналд Тръмп, ислямското нашествие в Европа, унищожението на Франция – Ванга го е рекла, точка.


И не забравяйте най-важното предсказание: Руса жена ке помогне на България! Хайде, чакаме я най-сетне да излезе от сенките.

Автор: Ани Филева