Автор
Woman.bg

Жените, които раждат след 33, живеят по-дълго

Жените, които раждат по-късно в живота, живеят по-дълго и като резултат може да отключат тайната на забавянето на процеса на стареене.

Ключът може да се крие в гените, които позволяват на една жена да бъде фертилна за по-дълго.

Проучване установи, че жените, които са родили последното си дете след навършване на 33, е два пъти по-вероятно да стигнат до 95-годишна възраст в сравнение с жените, които са родили за последен път на 29.

* Блейк Лайвли

Водещият изследовател д-р Томас Пърлс, от Медицинския център на Бостънския университет в САЩ, заяви, че констатациите не означават, че жените трябва да отлагат раждането на деца. Той каза: "Разбира се, това не означава, че жените трябва да чакат, за да имат деца, с цел да подобрят собствените си шансове да живеят по-дълго. Естествената способност на една жена да роди дете в по-късна възраст вероятно показва, че репродуктивната система на тази жена остарява бавно и затова и останалата част от тялото й остарява по-бавно."

Гуен Стефани на 45 години - майка на три деца:

Четете още: Бразилските орехи повишават плодовитостта на жените

Изследователите са анализирали данните от социално и генетично изследване на 551 семейства, в които има много дълголетници. Учените определили възрастта, на която 462 жени са родили последното си дете, и изчислили колко дълго ще живеят тези жени.

Откритията показват, че жените може да са движещата сила зад развитието на генетични вариации, които забавят процеса на стареене. "Ако една жена има тези вариации, тя е в състояние да ражда деца за по-дълъг период от време, увеличавайки шансовете си за предаване на тези гени на следващото поколение", каза проф. Пърлс. "Това може да обяснява защо 85 на сто от хората, които живеят до 100 или повече години са жени, а само 15 на сто са мъже."



Източник: deteto.bg