Хранителните навици се възпитават, те не са интуитивни.

Децата ви не обичат вафли и кроасани, просто изобилието от реклами на вредни храни, провокира у тях желание за консумация. Затова изцяло от вас зависи да им предложите по-полезни алтернативи на любимите им лакомства и като цяло да възпитате у тях здравословни хранителни навици.

1. Бъдете добър модел за подражание

Ако ще пътувате с децата си, не купувайте готов сандвич от бензиностанцията, а отделете време и сами направете нещо за из път. Нормално е малчуганите ви да приемат за нормално това, което виждат, и самите те да възприемат този модел и да започнат да избират пакетирани храни и газирани напитки пред сготвено ядене.

2. Вземете децата си на пазар с вас

Това е един от начините да създадете отговорно поведение за стоките, които слагат в количката. Насочвайте ги към щандовете с плодове и зеленчуци и им показвайте как и другите хора пазаруват такива продукти се хранят здравословно.

3. Включете детето в процеса на готвене

Децата не се нуждаят от замразени пилешки хапки, пържени картофи от верига за бързо хранене и полуготова пица, за да бъдат щастливи. Това са високо преработени храни, заредени с химикали, синтетични мазнини, добавки, изкуствени подсладители и оцветители.

Затова и със сигурност няма да сгрешите, ако махнете тези храни от менюто на детето си. И то няма да тъжи за тях, ако проявите творчество. Просто заменете пържените картофи с картофи соте, които са не по-малко вкусни, но далеч по-здравословни. Ако пък малчуганът ви иска пица, направете такава с пълнозърнесто брашно или пица с блат от тиквички. Освен това се старайте да избягвате пърженето и панирането и си купете уред за готвене на пара.

Добра идея е и да включите детето си в процеса на готвене. Избирайте заедно рецептите, които ще приготвите и съвместно майсторете ястието, за да му покажете, че приготвянето на здравословно меню е не само лесно, но и приятно.

На какво могат да ни научат децата

4. Не използвайте храната като награда, подкуп или наказание

Храната не е стимул, тя е необходимост. Ако я използвате за някои от горепосочените методи, това може да ви изиграе лоша шега и детето да намрази определени храни. Постигайте дисциплина вкъщи чрез други методи.

5. Уверете се, че вашето дете закусва

Това е най-важното хранене за деня, а в идеалния случай трябва да бъде и най-голямо като количество. За повечето деца, закуската трябва да бъде около 500 калории и да е балансирана. Тя също така трябва винаги да включва източник на протеин, някои здравословни мазнини, въглехидрати (пълнозърнести храни са най-добрите), витамини и минерали. Доброто хранене при децата ги прави здрави, концентрирани, енергични.

Тя е бременна, тренира с тежести и не ѝ пука какво мислите вие!

По материал на foodpanda