Автор
Woman.bg

Здравословните проблеми, които ноктите ни издават

Посвещаваме толкова много време, усилия и средства, за да поддържаме маникюра си, но сигурно повечето от вас рядко се впечатляват, когато забележат, че ноктите им са променили цвета си или когато са налице други нередности.

Всъщност ноктите, както и всяка част от тялото ни, често ни подсказват, когато организмът ни страда от липса на витамини и минерали или има друг здравословен проблем. Вижте кои са най-честите промени, на които трябва да обърнем внимание и какво означават те.

Избледняване

Може би имате недостиг на желязо и страдате от ниско кръвно. Включете в менюто си повече зеленолистни зеленчуци, боб и червено месо, за да се завиши нивото на желязо в кръвта. Избледнелите нокти може да бъдат показател и за диабет.

Пожълтяване

Често пожълтяването на ноктите е свързано с гъбична инфекция. Другият показател за подобно заболяване е втвърдяването и удебеляването на ноктите. В този случай ви съветваме да посетите специалист, който ще ви предпише подходящи медикаменти.



Почерняване


Както оглеждате внимателно кожата си за меланома и гърдите си за бучка, по същия сериозен начин трябва да се отнесете и към ноктите си. Черната или тъмнокафявата линия по нокътя може да бъде индикация за меланома, която не бива да пренебрегвате. Посетете лекар възможно най-скоро.

Чупливи и люпещи се нокти

Не се притеснявайте, ако имате по един счупен нокът веднъж на няколко седмици. Но ако ноктите ви се чупят постоянно или са твърде тънки, то вероятно имате проблеми с метаболизма, с щитовидната жлеза и се нуждаете от повече енергия.

Бели петнъца по ноктите

Възможно е да имате заболяване, свързано с бъбреците, с черния дроб или просто да страдате от липса на протеин.

Посиняване

Посинелите нокти са индикация за липса на кислород в пръстите. Тя може да се дължи на респираторен или друг здравословен проблем, свързан с кръвоносните съдове.