Вижте няколко навика, които ще ви помогнат да се радвате на крепко здраве дълго време.

Без цигари сме по-здрави с 80 %. Учените са установили, че след спирането на цигарите, на организмът са му необходими няколко години, в зависимост от това колко време сте били пушач, за да се възстанови и изчисти от натрупаните вредни вещества в него. Няма съмнение, че пушенето е вредител номер едно на здравето на съвременния човек. Дори няколко месеца след спиране на цигарите, бившият пушач започва да усеща положителните резултати върху здравословното си състояние - синусите се пречистват, подобрява се обонянието, изчезва сутрешната кашлица, улеснява се дишането и се понижава вероятността от белодробни заболявания и развитието на рак.

Пийте умерено. Твърдият алкохол също оказва отрицателно влияние върху здравословното състояние на човек. Не е необходимо да се отказвате от алкохола изцяло, а да се откажете от прекаляването с него, защото то води до необратими последици върху организма. Затова за алкохола запомнете златното правило - с мярка и качествено.

Започвайте деня с чаша вода с няколко капки лимон и лъжичка мед. Този навик ще ви донесе много повече здраве и младост, отколкото подозирате. Пречиства и „събужда“ организма, засилва обмяната на веществата, подпомага отделителната система, зарежда ви с витамини и настроение.

Наспивайте се. Шест, седем, осем, девет часа сън... Намерете необходимата ви доза сън и си я осигурявайте. Всеки минава през периоди на бурни вечери и системно недоспиване, но колкото по-малко от тях, толкова по-добре за здравето. Учените са категорични, че лошият сън намалява продължителността на живот. Не по-малко вредно е и прекалено дългото време сън, така че не прекалявайте и с мързелуването в леглото.

Упражнения всеки ден. Спортът е здраве. В това няма съмнение и всеки човек се е убедил колко добре се чувства след тренировка. Ако искате да удължите живота си, да задържите за по-дълго младостта и да подобрите имунната си система, задължително трябва да спортувате редовно. Дори да нямате любим спорт, правете гимнастика у дома, като комбинирате кардио упражнения с такива за мускулатурата.

Четете още: 33 поразителни факта, които трябва да знаеш за тялото си

Грижете се редовно за зъбите си. Посещението на зъболекар поне два пъти годишно, ви спестява много усложнения, проблеми и средства. Красивите и поддържани зъби са белег не само на красота, но и на здраве.

Пазете кожата си. Все по-разпространено става заключението, че здравословен тен няма. Това е спорно, но категорично вярно е, че излагането на кожата на слънце без да сме я защитили с подходящ козметичен продукт я уврежда страшно много. Пазете кожата си, обгрижвайте я максимално, за да не си навличате здравословни проблеми и преждевременно състарен вид.

Яжте плодове и зеленчуци. Не е трудно. Просто го правете. Избирайте ги според сезона и вкуса си, важното е да присъстват в менюто ви всекидневно. За ползите от тях няма да говорим, знаете предостатъчно – пречистване, източник на витамини и минерали, перфектен антиоксидант.

Четете още: Сокът от череши лекува безсъние

Яжте риба. Морските деликатеси ни носят едни от най-необходимите съставки за организма - витамини В1, В2, В12, А, Д, Е, калций, фосфор, омега-3 мастни киселини. Рибата и морските дарове се усвояват лесно от организма и го даряват с много необходими му елементи. Не е тайна, че в страните, в които консумацията на риба е по-висока (особено средиземноморските страни), жителите страдат значително по-малко от сърдечно-съдови заболявания. Затова се придържайте към правилото- риба - 2 пъти седмично.

Спрете да критикувате хората. Обичайте ги. Майка Тереза е казала: „Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.“ Гневът, завистта, лошите мисли почернят дните ни и скъсяват живота ни, защото ни носят неприятни емоции и концентрират вниманието ни върху ненужни и дребнави неща. Отърсете се от лошите мисли и по-рядко виждайте отрицателните черти у хората. Винаги поглеждайте първо положително на хората около вас. Така ще се радвате на хармонични отношения с околните и на повече приятни мигове с тях. А точно в това се корени тайната на щастливия и здравословен човешки живот.