Забързаното ежедневие, в което се налага да живеем днес, наред със своите позитиви, носи и много негативни последици за начина ни на хранене. Освен това заради многобройните ангажименти често не ни остава време за сън и тренировки. Прекарваме по-голямата част от денонощието в седнало положение - в метрото или колата, пред компютъра в офиса, на дивана пред телевизора. Нямаме време за тренировка и резултатът може да бъде само един – започваме да трупаме килограми.

След стресиращ работен ден и не по-малко напрегнат престой в уличния трафик последното нещо, което ни се иска да направим, когато най-накрая се приберем у дома, е да приготвим здравословна вечеря. Вместо това грабваме телефона и поръчваме готова храна. Повечето хора не включват този сценарий в здравословния начин на живот. И са прави! Тайната е в това как приготвяме ястията и цялостното ни отношение към света.

Да имате забързано всекидневие и да живеете здравословно вече е възможно! Единственото, което трябва да направите, е да следвате тези 9 прости правила:


1. Пасирайте всичко преди консумация



Каквото и да закусвате, бъдете сигурни, че ще бъдете изпълнени с енергия през целия ден, а стрелката на кантара ще се движи единствено надолу. Какво можем да пасираме ли? Абсолютно всичко – плодове, зеленчуци, дори месо. Интернет гъмжи от рецепти, така че изборът е голям и за всеки вкус.


2. Поръчвайте храна, но здравословна

Малко хора могат да си позволят да излязат в дълга обедна почивка и да се насладят на своя обяд. Вместо това поръчват пица или хамбургер от близката закусвалня и хапват набързо, работейки пред компютъра. Този вреден навик може да се изкорени с една дребна промяна. Потърсете ресторант, който приготвя здравословни ястия и следващият път поръчайте обяда си оттам. Може да се наложи да почакате малко повече, но така или иначе вече сте гладни, нали?


3. „Да“ на протеиновите десерти



Храните, богати на протеини, са скъпи и трудни за приготвяне. Ето защо сутрин, докато бързате за работа, можете да се отбиете в близкия магазин и да си вземете протеиново десертче. То е вкусно, здравословно и ще ви зареди с достатъчно енергия, докато дойде време за обяд. То обаче не е пълноценен заместител на месото, ядките и варивата, а може да се използват само като допълнение към една добре балансирана диета.


4.Винаги носете със себе си бутилка с вода



Коя според вас е най-здравословната напитка? Ако в този момент си мислите за водата, значи сте на прав път. Тя притежава всичко, от което се нуждае нашето тяло. Всяко вдишване и издишване, движенията, както и работата на метаболитната система ни дехидратират. Освен това водата име едно основно предимство – няма калории.
Вземете от вкъщи една стъклена бутилка и я поставете на работното си място. Така ще се подсещате и ще пиете повече вода през деня.


5. Подгответе се за уикенда


Предварителното осигуряване на храна е важна част от поддържането на пълноценна диета. Ако отворим хладилника и намерим здравословни продукти вътре, е много по-вероятно да си приготвим вкусна вечеря, отколкото отново да поръчваме пица или бургер. Ключът към успеха е в подготовката. Всичко е много просто – избираме няколко рецепти, които ще използваме през седмицата и уикенда се снабдяваме с продуктите.


6. Внимавайте какво си поръчвате, когато отидете на ресторант


Дори да ви се наложи да се храните в кафене или ресторант, винаги може да изберете от менюто здравословни ястия, например салати с пиле, морски дарове, риба на скара, задушени зеленчуци. И едно златно правило – не е нужно да облизвате чинията. Колкото повече се тъпчете, толкова повече ще сте гладни.


7. Запасявайте се с плодове и зеленчуци



Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Както и намаляват риска от диабет тип II, удар и дори рак. Редовната им консумация ще ви помогне да свалите килограми и да поддържате атлетична фигура.
Тайната е в поставянето им на ключови места, за да са ви под ръка, когато почувствате глад. Оставете една ябълка на бюрото в офиса или пъхнете банан в шкафчето. Така няма да имате време да отидете до магазина за нещо сладичко, защото вече ще сте се заситили с полезен плод или зеленчук.


8. Заложете на киселото мляко

Киселото мляко може да ви бъде полезен съюзник в създаването на здравословен график на хранене. То е богато на калций, протеин и най-важното – ниско калорично е. Освен това може да избирате процента масленост в зависимост от вашата диетата, както и да го смесвате с други храни за създаване на вкусни комбинации, например с плодове или овесени ядки.


9. Здравословният сандвич съществува



Отнема само няколко минути за приготвяне и ви снабдява с пълния набор от важни хранителни елементи – зърнени култури, зеленчуци и протеини. Единственото, което ви е необходимо, са две тънки филийки пълнозърнест хляб, месо и зеленчуци по избор. Добавете малко авокадо или кисели краставички за по-екзотичен вкус. И не забравяйте – да се хранете здравословно не означава непременно да сваляте килограми, а да се чувствате жизнен и енергичен.


Най-важното е този стил на живот и хранене да не продължи само седмица или две, а да се превърне в начин на живот. За да бъде успешен денят ви, планирайте какво и къде ще похапвате. Когато имате възможност, пригответе си вкъщи храната и напитките, които ще консумирате през деня. Това намалява риска да се върнете отново към вредните навици,.

Уверете се, че сте поставили дребни закуски на ключовите места, на които прекарвате по-голямата част от времето си. Потърсете в интернет разнообразни рецепти и ако сте на ръба да зарежете всичко, спомнете си за всички ползи на здравословния начин на живот!