Бременна ли сте? В такъв случай в това предизвикателство се нуждаете от храна полезна за вас и бебето ви.

За съжаление почти всяка жена натрупва килограми през бременността. Но какви са допустимите граници и кога прекрачваме критичната граница? И наистина ли трябва да ядем двойно повече? Често чуваме, че бременната жена трябва да яде за двама, но това е погрешно. Това, от което наистина се нуждаете е здравословно хранене за двата организма. От значение е качеството, а не количеството. Прехраната на растящото бебе идва от пъпната връв, затова доброто хранене е много важно. Уверете се, че си набавяте всички необходими витамини. Недостигът им ще се отрази и на бебето.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че ако бременната жена се нуждае от 2100 калории на ден, вие се нуждаете от 2500. Общото допустимо напълняване през бременността е 10-11 килограма.

Полезното и добре балансирано хранене трябва да съдържа по нещо от всички хранителни групи – млечни продукти, плодове, зеленчуци, риба, месо, яйца, мазнини и въглехидрати. Месото, рибата, яйцата, млечните продукти и фасулът са богати на протеини. Също така трябва да приемате мазнини от масло, маргарин, млечни продукти и ядки. Въглехидрати има в хляба, пастата, картофите, ориза, царевицата и други зърнени храни.



Жизнено важни през първото тримесечие са храните богати на фолиева киселина. Такива са ечемичните бобови зърна, плодовете, зелените зеленчуци, портокаловият сок, лещата, грахът и оризът. Може да ги приемата и под формата на хранителна добавка. Фолиевата киселина е важна за изграждането на нервната система на бебето. Тя също предпазва от увреждания на нервния провод като спина бифида и други вродени деформации като цепнато небце или устна.

Освен това по време на бременността имате нужда и от повече желязо за произвеждане на повече кръв, която изхранва плацентата. Зелените зеленчуци са добър източник на желязо. Чаят и кафето могат да възпрепятстват снабдяването на бебето с желязо. Затова внимавайте.



Необходими са ви също цинк и калций, които ги има в млечните продукти – мляко, сирене и кисело мляко. Фибрите са важни и възпират запека. Може да ги откриете в пълнозърнестия хляб, пастата, ориза, бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

Добре е да приемате хранителни добавки, които съдържат 10 микрограма витамин D всеки ден, тъй като той не се намира в много храни.